Dorina Mihăilescu, comisar CNVM, susţine că nu a vorbit cu Hrebenciuc despre Sibex, aşa cum afirmă Sima

Comisarul CNVM Dorina Mihăilescu susţine că nu a discutat cu Hrebenciuc despre amânarea şedinţei AGA la Sibex, în care urma să se voteze revocarea administratorilor, ci a avut cu acesta discuţii în alte circumstanţe, pe teme legate de completarea legislaţiei privind inclusiv acţiunile concertate.

Urmărește
485 afișări
Imaginea articolului Dorina Mihăilescu, comisar CNVM, susţine că nu a vorbit cu Hrebenciuc despre Sibex, aşa cum afirmă Sima

Dorina Mihăilescu, comisar CNVM, susţine că nu a vorbit cu Hrebenciuc despre Sibex, aşa cum afirmă Sima (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax foto)

Ea arată că a discutat cu Viorel Hrebenciuc în calitatea acestuia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Într-o a treia scrisoare atribuită fostului preşedinte CA şi director general al bursei de la Sibi (Sibex) Cristian Sima, acesta spune că Hrebenciuc le-ar fi contactat pe comisarul CNVM Dorina Mihăilescu, aflată la Frankfurt cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, şi pe fostul preşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) Gabriela Anghelache şi le-a cerut să amâne AGA de la bursa din Sibiu.

Sima ar fi ajuns la Hrebenciuc apelând iniţial la ajutorul fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu. Sima i-ar fi spus lui Hrebenciuc că are "nevoie să înceteze atacurile SIF-urilor la Sibex" şi că are probleme cu firma WBS Holding din cauza unor retrageri masive.

Contactată de MEDIAFAX, comisarul CNVM Dorina Mihăilescu a declarat că nu a discutat cu Hrebenciuc despre AGA Sibex, ci doar în alte circumstanţe şi pe alte teme, acesta fiind vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

"Am avut discuţii nu numai cu domnul Hrebenciuc, dar şi cu alte persoane şi din mediul politic, legat de necesitatea completării cadrului legislativ, inclusiv în această speţă (a acţiunii concertate şi a deţinerilor directe şi indirecte - n.r.)", a spus Mihăilescu.

Într-o a treia scrisoare atribuită lui Sima şi publicată pe blogul jurnalistului Radu Soviani, fostul şef al bursei de la Sibiu spune că Hrebenciuc ar fi contactat-o pe comisarul CNVM Dorina Mihăilescu şi pe fostul preşedinte CNVM Gabriela Anghelache şi le-a cerut să amâne AGA de la bursa de la Sibiu.

Sima ar fi ajuns la Hrebenciuc, apelând iniţial la ajutorul fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu. Sima i-ar fi spus lui Hrebenciuc că are "nevoie să înceteze atacurile SIF-urilor la Sibex" şi că are probleme cu firma WBS Holding din cauza unor retrageri masive.

"Surprins că nu sunt ajutat, dar chiar sunt atacat mai rău decât înainte m-am revăzut cu domnul Hrebenciuc în birourile WBS pe 20 septembrie, o zi înainte de şedinta CNVM de 16 ore şi 2 zile înainte de AGA la Sibex. Mi-a spus că nu a reuşit de la Bruxelles să sune nicăieri şi că acuma singura soluţie e să se amâne AGA. A sunat la Gabriela Anghelache, care era cu Paul Miclăuş în birou la CNVM, şi la Dorina Mihăilescu care era la Frankfurt cu Mugur Isărescu, dar se întorcea a doua zi la şedinţă şi le-a cerut oficial să amâne AGA până când se va vedea ce se întâmplă acolo cu concertaţii, textual «îţi cer oficial să amânaţi AGA pentru că am senzaţia că acolo se întâmplă golănii». Şedinţa CNVM de a doua zi a început la AGA la 11 a.m. şi s-a terminat la 3 a.m., când am primit faxul că se amână AGA. Nu ştiu de ce a durat 16 ore acea şedinţă, iar astăzi mă văd amendat cu 10.000 lei pentru că în timpul şedinţei CNVM, la ora 23:30 pm, CA de la Sibex a declarat concertate SIF-urile şi BRK exact cu aceleaşi argumente şi extrase de lege ca şi declararea concertării CNVM de marţi 18 septembrie", se arată în scrisoarea atribuită lui Sima.

El mai susţine că Hrebenciuc l-ar fi sunat şi pe peşedintele CA şi directorul general al SIF Transilvania, Mihai Fercală, şi i-ar fi propus să fie preşedinte CNVM, iar acesta ar fi acceptat "cu multă satisfacţie".

În noaptea de 21 - 22 septembrie, CNVM a amânat AGA de la Sibex, în care urma să se discute revocarea Consiliului de Administraţie, şi a solicitat clarificări după ce trei administratori ai bursei au anunţat noaptea, cu câteva ore înainte de AGA, că au decis să limiteze drepturile de vot ale SIF-urilor întrucât acestea acţionează concertat.

Atunci, drepturile de vot ale celor cinci SIF-uri şi SSIF Broker urmau să fie limitate la 5%, faţă de 20% cât deţin împreună.

Decizia administratorilor Sibex a fost bazată pe faptul că cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker se regăsesc împreună în acţionariatul mai multor companii, printre care şi companii listate.

Această decizie a Consiliului de Administraţie a venit la patru zile după ce CNVM a obligat mai mulţi acţionari ai Sibex să îşi reducă participaţia la pragul legal de 5% din acţiuni, întrucât instituţia a stabilit că aceştia acţionează.

Primul grup este format în jurul firmei de brokeraj WBS România, din al cărei acţionariat şi a conducere a ieşit Cristian Sima pentru a prelua funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex. Grupul deţine concertat 16% din acţiuni.

O dispunere similară a fost dată atunci şi pentru omul de afaceri Radu Dimofte şi Andrei Mihai Bejenaru, care deţin împreună 8,25% din titluri.

În AGA amânată în septembrie, acţionarii Sibex urmau să discute sâmbătă revocarea Consiliului de Administraţie şi alegerea unor noi administratori, la solicitarea unui grup de acţionari, pe fondul pierderilor înregistrate de bursă. Principalul vizat de revocare era Sima.

Sima nu a mai putut fi contactat de la 1 octombrie, iar potrivit unor informaţii din piaţa de capital el ar fi fugit cu banii clienţilor unei firme de-a lui prin care tranzacţiona pe pieţele externe, sau a pierdut banii acestora.

El a transmis joi noaptea către Hotnews o scrisoare în care anunţa că mai are 2.500 de franci şi 3 cărţi de credit blocate, iar avionul care traversează Atlanticul îi creează o ciudată senzaţie de pace. Ulterior, el a mai transmis o scrisoare în care dădea unele informaţii despre unii clienţi de-ai săi, iar în a treia a nu a fugit şi nu se ascunde, iar că dacă toţi clienţii de la WBS Holding şi-ar retrage capitalul investit ar mai fi nevoie de două milioane euro şi circa două milioane dolari.

În ultima scrisoare el susţine că nu doreşte să se scuză că a pierdut banii şi nici nu încearcă să îşi spele imaginea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici