- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dosarul împotriva lui Strauss-Kahn l-ar putea costa pe acesta între două şi trei milioane de dolari
Cazul deschis împotriva lui Dominique Strauss-Kahn în justiţia americană ar putea să îl coste pe fostul director al FMI între două şi trei milioane de dolari, susţine cotidianul francez Le Figaro în ediţia electronică.
Pentru a rămâne în libertate, omul politic francez a fost nevoit să plătească o cauţiune de un milion de dolari şi să depună drept garanţie cinci milioane. Aceasta din urmă va fi emisă de o companie de asigurări care va emite o primă de asigurare pentru Dominique Strauss-Kahn pe ipoteca asupra uneia dintre casele lui. "Aceste cheltuieli ar urma să reprezinte între 500.000 şi 600.000 de dolari, respectiv 10 la sută din suma asigurată", explică Denis Chemla, avocat la Herbert Smith.
Şi perioada de eliberare pe cauţiune va costa scump. Astfel, avocaţii fostului director al FMI au acceptat condiţii de supraveghere drastice: consemnare la domiciliu cu brăţară electronică, supraveghere în orice moment de către un gardian înarmat şi camere de luat vederi în apartament, totul pe cheltuiala lui Dominique Strauss-Kahn.
Totodată, costul închirierii, în sudul Manhattan, a unui apartament va fi plătit tot de el. Acesta s-ar ridica la câteva mii de dolari. În plus, procurorul John McConnell a anunţat că această eliberare supravegheată îl va costa pe acuzat 200.000 de dolari pe lună, dar sursele contactate de Le Figaro menţionează mai degrabă 100.000 de dolari maxim. "Gardianul nu ar trebui să coste mai mult de 1.000 de dolari pe zi, asigură un expert în supraveghere. Dar este nevoie de personal pentru supravegherea video şi mentenanţa materialului, nu va costa mai mult de 100.000 de dolari", consideră acestea.
Procedura judiciară va dura între două şi opt luni, costând între 200.000 şi 800.000 de dolari chiria. Acestei sume i se adaugă cheltuielile pentru apărare. Avocaţii baroului din New York contactaţi de Le Figaro estimează onorariile a doi avocaţi de nivelul lui William Taylor şi Benjamin Brafman între unu şi două milioane fiecare.
Apărarea omului politic francez se va construi şi pe o contraanchetă. Astfel, detectivi privaţi vor verifica viaţa personală a reclamantei, trecutul ei, precedentele relaţii amoroase, locul său de muncă la Sofitel. Costul acesteia s-ar ridica la o sumă cuprinsă între 700 şi 2.000 de dolari pe zi, potrivit unui specialist.
Vor fi organizate şi contraexpertize ştiinţifice. "O contraexpertiză ADN costă 10.000 de dolari", explică un avocat de la baroul din New York. Dar această contraexpertiză trebuie apărată de o persoană credibilă, astfel că vor chema pe cineva de la Columbia sau Harvard, care va cere 50.000 de dolari. Toate aceste cheltuieli pentru contraanchetă totalizează între 500.000 şi 800.000 de dolari, ceea ce înseamnă că afacerea DSK va costa în jur de două milioane de dolari, plus cauţiunea de un milion de dolari. Dar în cazul unei a doua runde, o procedură în civil de exemplu, factura ar putea exploda, apreciază cotidianul francez.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ucraina primește 1 miliard de dolari de la Japonia și UK în cadrul programului Băncii Mondiale
-
Armata israeliană a interceptat o rachetă lansată din Yemen
-
Efectele declaraţiilor lui Trump despre Groenlanda: Danemarca va întări apărarea teritoriului
-
Infotrafic: ploaia şi zăpada îngreunează traficul pe mai multe şosele din România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.