- Home
- Economic
- (27.07.2021, 13:00)
- , Cosmin Pirv
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Roşia Montană intră în Patrimoniul UNESCO. Reacţiile politicienilor
- Roşia Montană a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial şi pe lista Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.
- Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a examinat marţi candidatura sitului Roşia Montană, pentru a fi adăugat pe lista siturilor protejate de instituţie.
- Discutarea dosarului Roşia Montană figura iniţial pe agenda de duminică, potrivit site-ului UNESCO.
- Astăzi se împlinesc 65 de ani de când România a aderat la UNESCO.
Urmărește
7505 afișări
FOTO Roşia Montană în UNESCO/Facebook
UPDATE 13:53 Institutul Naţional al Patrimoniului spune că decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de-a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce se desfăşoară online în perioada 16-31 iulie 2021.
„Valoarea universală excepţională a Peisajului cultural minier Roşia Montană – cel mai important, extins şi divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichităţii romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole – a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor (ii), (iii) şi (iv) definite de Convenţia Patrimoniului Mondial. O idee care a crescut şi a rezistat în ultimele două decenii – datorită comunităţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale, instituţiilor de specialitate, comunităţii locale şi societăţii civile strânse în jurul său şi adusă de România în atenţia UNESCO – este validată la cel mai înalt nivel, astăzi când ţara noastră sărbătoreşte 65 de ani de la aderarea la Convenţia UNESCO”, se arată în postarea de pe Facebook.
Totodată, situl Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, „recunoscându-i-se astfel atât vulnerabilitatea cât şi necesitatea luării de măsuri urgente de protecţie. În acest sens, este încurajată cooperarea internaţională şi este recomandată invitarea la Roşia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă pentru a se stabili starea de conservare optimă şi un program de măsuri pentru asigurarea ieşirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol. Este astfel deschis drumul cooperării internaţionale pentru salvgardarea unei resurse culturale unice în lume, prin valorificarea potenţialului său economic în relaţie cu dezvoltarea turismului cultural şi de mediu, care însoţesc statutul de sit al patrimoniului mondial”, mai arată instituţia.
UPDATE 14:24 Dacian Cioloş a postat şi el un mesaj pe reţeaua socială: „Este o veste mare şi nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea. E o şansă unică la dezvoltare durabilă, o şansă pe care sper să putem să o exploatăm din plin. Dincolo de prestigiul de a fi parte a Patrimoniului UNESCO, este vorba de găsirea unor soluţii economice şi sociale viabile şi durabile, de dezvoltare turistică”
UPDATE 13:44 Dan Barna a reacţionat, la rândul său, pe Facebook. „Roşia Montană a fost inclusă astăzi în Patrimoniul Mondial UNESCO! Ne-am luptat ani de zile pentru protejarea istoriei şi a mediului de la Roşia Montană, iar astăzi am primit o veste extraordinară”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
UPDATE 13:40 Primarul din Roşia Montană, reacţie după decizia UNESCO: „Nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru ţară”
UPDATE 13.25: Klaus Iohannis, reacţie pe Facebook: „Salut includerea peisajului cultural minier de la Roşia Montană în patrimoniul umanităţii! Prin eforturi conjugate ale autorităţilor şi specialiştilor, Roşia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei”
UPDATE 13:20 Greenpeace Romania, reacţie pe Facebook: UNESCO nu permite exploatarea la Roşia Montană, mulţumim tuturor celor care nu s-au lăsat!
UPDATE 13:04 Roşia Montană a intrat în UNESCO.
Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis marţi că peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.
„Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primeşte o şansă uriaşă pentru dezvoltarea şi – în acelaşi timp - conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai uşor de accesat finanţări pentru protejarea patrimoniului şi investiţii în activităţi economice, care să pună în valoare galeriile romane şi peisajul minier al localităţii”, au transmis reprezentanţii USR PLUS după anunţarea deciziei.
Conform experţilor, peisajul cultural minier Roşia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins şi divers din lume, datând din perioada ocupaţiei romane a Daciei (106-127 î.Hr.)”. În plus, conţine „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.
Decizia a fost luată marţi, când se împlinesc 65 de ani de când România se numără printre membrii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).
Conform Ministerului Culturii, lista Patrimoniului mondial a fost deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991) ca sit natural şi a fost continuată apoi cu înscrierea de situri culturale:
- Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993),
- Biserici din Moldova (1993, 2010),
- Mânăstirea Hurezi (1993),
- Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei (1999),
- Centrul Istoric Sighişoara (1999),
- Biserici de lemn din Maramureş (1999).
Un alt sit natural înscris este reprezentat de Păduri seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei.
„Peisajul cultural minier Roşia Montană” conţine ”cel mai semnificativ, extins şi divers din punct de vedere tehnic complex minier aurifer subteran roman cunoscut în lume la ora actuală, datând din perioada ocupaţiei romane a Daciei (106-271 EN)”.
În aceste momente, sărbătorim alături de comunitatea locală din Roşia Montană, a căror rezistenţă şi determinare au inspirat o lume întreagă. Azi, toate eforturile lor sunt încununate cu cea mai importantă distincţie culturală pe care o poate primi un loc de pe acest pământ: ”Outstanding Universal Value” (”Valoare Universală Excepţională”) în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se arată pe pagina oficială a proiectului.
Preşedintele Comitetului a decis să amâne pentru astăzi cele patru propuneri de pe ordinea de zi care nu fuseseră încă evaluate: grădina tropicală Sitio Roberto Burle Marx (Brazilia), observatorul solar din Chankillo (Peru), biserica Estacion Atlantida (Uruguay) şi peisajul minier de la Roşia Montană (România), relatează EFE.
Luni au fost aprobate candidaturi din Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Georgia, Turcia, Ţările de Jos.
Propunerile din Brazilia, Uruguay şi Peru sunt în aşteptare din 2020, când UNESCO a fost nevoită să anuleze evenimentul său anual din cauza condiţiilor de sănătate la nivel mondial, ca urmare a pandemiei de COVID-19.
Acest lucru a însemnat că cea de-a 44-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial a devenit o versiune extinsă, în care sunt evaluate nu doar propunerile din anul în curs, ci şi cele care nu au putut fi evaluate anul trecut.
Sesiunile au loc până la 31 iulie în oraşul Fuzhou din sud-estul Chinei, dar, având în vedere că pandemia este încă activă, ele se desfăşoară în mare parte virtual.
Subiectul Roşia Montană la UNESCO a declanşat discuţii aprinse în România. Introducerea sitului pe o listă protejată ar trebui să asigure zonei un alt viitor, în privinţa exploatării.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe