- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.12.2017, 10:19)
- Anca Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Două treimi din gospodăriile din România deţin cel puţin un calculator şi sunt contectate la internet
Aproape două treimi din gospodăriile din România au un calculator acasă, 65,9% din acestea concentrându-se în mediul urban, iar 68,6% din gospodării au acces la reţeaua de internet de acasă, 64,3% fiind localizate în zona urbană, în 2017, potrivit datelor publicate luni de INS.
Urmărește
229 afișări
Două treimi din gospodăriile din România deţin cel puţin un calculator şi sunt contectate la internet
În anul 2017, aproape două treimi din totalul gospodăriilor din România (65,6%) deţin un calculator acasă, potrivit rezultatelor anchetei privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor în gospodării, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
În funcţie de mediul de rezidenţă s-au înregistrat diferenţe în ceea ce priveşte dotarea gospodăriilor cu calculator. Astfel, dacă dintre gospodăriile din mediul urban 75,9% sunt dotate cu calculator acasă, în rândul gospodăriilor din mediul rural proporţia acestora este de numai 51,9%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
Din analiza în profil teritorial a înzestrării cu calculatoare a gospodăriilor nu se remarcă diferenţe prea mari între regiuni, ponderea acestora situându-se între 50% şi 70% din numărul total de gospodării din fiecare regiune, cu excepţia regiunilor: Bucureşti-Ilfov (82,6%), Vest (73,2%) şi Nord-Vest (72,0%). Ponderile cele mai mici s-au înregistrat în regiunile: Nord-Est (57,8%) ṣi Sud-Muntenia (58,6%).
În anul 2017, din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, 72,5% au folosit cel puţin o dată un calculator.
Pe medii de rezidenţă, frecvenţa utilizării calculatoarelor înregistrează diferenţe semnificative în mediul urban faţă de cel rural, astfel numărul de persoane care folosesc calculatorul în mediul urban este de aproape 1,7 ori mai mare faţă de cel al utilizatorilor din mediul rural.
Proporţia bărbaţilor utilizatori de calculatoare este puţin mai mare decât cea a femeilor: 73,8% faţă de 71,3%.
Ponderile persoanelor care utilizează calculatorul au un trend descendent la o analiză pe grupe de vârstă, în sensul că majoritatea persoanelor tinere din grupa de vârstă 16-34 ani (91,5%) folosesc calculatorul, în timp ce doar 44,8% din persoanele cu vârsta cuprinsă între 55 şi 74 ani au utilizat calculatorul.
În anul 2017, mai mult de două din trei gospodării din România (68,6%) au acces la reţeaua de internet de acasă. Faţă de anul 2016, ponderea gospodăriilor cu acces la internet a crescut cu 3,6 puncte procentuale, potrivit rezultatelor anchetei INS.
În profil teritorial, la nivelul anului 2017, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (peste 4 din 5 gospodării aveau acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest şi Nord-Vest. Cele mai mici ponderi ale gospodăriilor cu conectare la internet, sunt înregistrate de regiunile Sud-Muntenia (63,3%) şi Nord-Est (61,3%).
Tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă sunt în proporţie de 87,5% conexiunile broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate la mare distanţă de conexiunile broadband mobile (48,1%) şi de conexiunile narrowband (9,4%).
Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, proporţia celor care au folosit vreodată internetul a fost de 73,5%, din care 86,8% în ultimele 3 luni. Dintre utilizatorii curenţi, 73,3% folosesc internetul cu frecvenţă zilnică sau aproape zilnică.
Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat internetul a fost de 87,3% în regiunea Bucureşti – Ilfov care constituie cel mai ridicat procent din ţară, urmată de regiunea Vest cu 82,3%. La distanţă considerabilă urmează regiunile Nord – Vest (76,0%), Centru (73,2%), Sud-Vest Oltenia (70,4%), celelalte regiuni prezentând proporţii de sub 70%.
Proporţia bărbaţilor care folosesc sau au folosit vreodată internetul este puţin mai mare decât cea a femeilor: 74,8% faţă de 72,1%.
Ponderile persoanelor care utilizează internetul au un trend descendent la o analiză pe grupe de vârstă, în sensul că majoritatea persoanelor din grupa de vârstă 16-34 ani (93,5%) folosesc internetul, iar procentul scade cu înaintarea în vârstă. Ponderea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 55 şi 74 ani a ajuns la doar 44,0%.
Citeşte şi: Proprietarii de păduri: Lemnul de foc s-a scumpit excesiv, iar industria mobilei este "pusă pe jar". Sectorul forestier este afectat de o gravă criză de resursă lemnoasă
Citeşte şi: România riscă sancţiuni, din 4 decembrie, din cauză că întârzie aplicarea unor directive UE. Cele 5 decizii pentru care Comisia Europeană a transmis un ultimatum Bucureştiului
Citeşte şi: România turistică va fi promovată cu Dracula şi cu videoclipuri de la Bollywood, în 2018
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe