Draghi: Apartenenţa la zona euro nu mai garantează solvabilitatea statelor, ea trebuie câştigată

Solvabilitatea ţărilor din zona euro nu mai este un fapt garantat de apartenenţa la zona euro, ci trebuie câştigată prin creşterea economică sustenabilă şi bugete echilibrate, a declarat viitorul preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, transmite Reuters.

Urmărește
5 afișări

El a arătat că s-a intrat într-o nouă fază a crizei datoriilor şi liderii trebuie să conceapă un răspuns clar pentru oprirea contagiunii care pune în pericol moneda unică.

"Este necesar ca cei care încearcă să rezolve criza datoriilor suverane să ofere certitudini, să definească obiectivele politice, instrumentele folosite şi mărimea resurselor disponibile", a afirmat Draghi, în prezent guvernator al băncii centrale italiene, într-un discurs la Roma.

Guvernele europene nu mai pot miza pe costuri de finanţare similare cu cele ale Germaniei, cea mai puternică economie din regiune, doar pentru faptul că fac parte din zona euro.

"Solvabilitatea statelor nu mai este ceva garantat, ci trebuie câştigată prin creştere ridicată şi sustenabilă, posibilă doar dacă bugetele sunt echilibrate", a spus Draghi, adăugând că nivelul costului creditării reflectă noua realitate.

Comentariile lui Draghi la reuniunea anuală a asociaţiei băncilor din Italia au avut loc după ce cotaţiile obligaţiunilor şi acţiunilor italiene s-au prăbuşit în ultimele câteva zile, din cauza temerilor că guvernul va avea probleme în eforturile de reducere a datoriilor, pe locul al doilea ca mărime în zona euro după Grecia.

Randamentul obligaţiunilor italiene pe termen de zece ani au scăzut la începutul acestei săptămâni la cel mai redus nivel din ultimii 14 ani, iar costul finanţării la vânzarea de titluri de Trezorerie pe termen de un an a urcat.

Obligaţiunile şi-au revenit miercuri, după promisiunile guvernului că planul de austeritate de 40 de miliarde de euro, pentru reducerea deficitului bugetar până în 2014, va fi aprobat rapid de Parlament.

Spreadul obligaţiunilor italiene pe zece ani faţă de obligaţiunile germane a scăzut cu 0,17 puncte procentuale, la 2,693 puncte, sub maximul record de la înfiinţarea euro, de 3,48 puncte, atins marţi.

Ministrul de Finanţe, Giulio Tremonti, a declarat la aceeaşi reuniune că programul va fi aprobat de ambele Camere ale Parlamentului până pe 15 iulie. Partidele de opoziţie au acceptat să susţină programul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici