Draghi: Măsurile de stimulare ale BCE vor fi menţinute atâta timp cât va fi necesar

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi a afirmat într-un discurs susţinut la sediul FMI din Washington că măsurile de stimulare ale instituţiei vor fi menţinute atâta timp cât va fi necesar, astfel încât oficialii zonei euro să fie convinşi că pot atinge ţintele privind inflaţia.

Urmărește
72 afișări
Imaginea articolului Draghi: Măsurile de stimulare ale BCE vor fi menţinute atâta timp cât va fi necesar

Draghi: Măsurile de stimulare ale BCE vor fi menţinute atâta timp cât va fi necesar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Totodată, Draghi a respins temerile că politicile BCE amplifică decalajul dintre bogaţi şi săraci, transmite MarketWatch.

Remarcile şefului BCE au temperat îngrijorarea din pieţele financiare că datele economice relativ pozitive din Europa vor determina banca să încheie programul de achiziţii lunare de obligaţiuni, în valoare de 60 de miliarde de euro, înainte de termenul stabilit, septembrie 2016.

"Am asistat la un efect substanţial al măsurilor noastre asupra preţurilor activelor şi încrederii în economie, dar ce contează în ultimă instanţă este să vedem un efect echivalent asupra investiţiilor, consumului şi inflaţiei", a spus Draghi.

BCE are ca obiectiv o inflaţie de aproape 2% în zona euro.

Luna trecută, inflaţia a stagnat în zona euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în cele şapte luni precedente a fost negativă.

"Vom aplica programul integral, aşa cum am anunţat şi, în orice caz, până vom vedea o ajustare susţinută a evoluţiei inflaţiei", a spus Draghi.

Biroul european de statistică, Eurobank, a raportat miercuri o creştere de 1,6% a economiei zonei euro în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi de 0,4% faţă de trimestrul precedent.

"Ca efect al politicii de relaxare monetară din iunie 2014 până în ianuarie 2015, atât inflaţia cât şi perspectiva de creştere s-au îmbunătăţit considerabil, iar încrederea populaţiei este în creştere", a spus Draghi.

În afara programului de achiziţii de active, BCE a redus anul trecut dobânzile la minime record şi a pus la dispoziţia băncilor împrumuturi pe termen de patru ani, cu dobânzi extrem de scăzute.

Draghi a spus însă că după şapte ani în care au avut loc o serie de crize, sectorul privat este în continuare reticent să îşi asume riscuri.

"Din acest motiv este nevoie de ceva timp înainte să putem declara succesul, iar măsurile noastre de stimulare vor fi menţinute atâta timp cât va fi nevoie pentru ca obiectivul lor să fie îndeplinit în totalitate, pe termen lung", a spus Draghi.

Şeful BCE a recunoscut că măsurile de stimulare ale BCE au efecte secundare asupra societăţii, prin influenţarea deciziei de cheltuieli şi economii şi prin creşterea preţurilor activelor.

"Perioada de dobânzi scăzute va avea în mod inevitabil ca rezultat unele alocări incorecte ale resurselor, dar, pe ansamblu, nu va pune în pericol stabilitatea financiară", a spus Draghi, subliniind necesitatea unor politici ale autorităţilor de reglementare şi supraveghere care să influenţeze asumarea riscurilor.

El a notat şi faptul că politicile de suplimentare a lichidităţilor avantajează deţinătorii de active financiare, prin creşterea valorii acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici