Prima pagină » Economic » Comisia economică a Senatului a avizat proiectul de lege a OUG privind fondurile suverane

Comisia economică a Senatului a avizat proiectul de lege a OUG privind fondurile suverane

Comisia economică, industrii şi servicii a Senatului şi-a dat, marţi, avizul favorabil cu amendamente pentru proiectul de lege prin care este adoptată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) privind fondurile suverane.
 Comisia economică a Senatului a avizat proiectul de lege a OUG privind fondurile suverane
Alina Botezatu
04 dec. 2018, 13:18, Economic

Mai exact, această Comisie a avizat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 100/2018 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii. Executivul a adoptat această OUG în şedinţa din 15 noiembrie.

De asemenea, Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege vizând OUG nr. 100/2018, iar Ministerul Finanţelor a propus Comisiei menţionate o lege de aprobare a acestei ordonanţe. În plus, Consiliul Concurenţei a anunţat că a analizat OUG, iar obiecţiile propuse de această autoritate au fost adoptate.

În şedinţa de marţi, Comisia a discutat şi şi-a dat votul pe amendamentele propuse de Silvia Dinică, senator USR şi secretar al Comisiei. Unul dintre amendamentele adoptate este cel privind proiectul sustenabil, care a fost redefinit drept „proiectul de investiţii viabil care contribuie la dezvoltarea economică a ţării, care ţine cont de impactul social şi de cel asupra mediului şi care asigură o dezvoltare viabilă asupra generaţiilor actuale şi viitoare”.

De asemenea, Comisia economică a Senatului a decis, ca urmare a unui amendament propuse de Dinică, ca membrii unui fond suveran să nu facă parte dintr-un partid politic. Ministerul Finanţelor Publice nu a susţinut acest amendament.

La data de 18 iulie, Curtea Constituţională a României a admis toate sesizările formulate de Opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiţii, motivând că un astfel de fond trebuie înfiinţat prin hotărâre de guvern, nu printr-un act normativ adoptat de Parlament. Ulterior, Executivul a venit cu o OUG privind cadrul general pentru fondurile suverane şi de investiţii.