Drăgoi: Ratingul investment grade va aduce mai mulţi investitori atât în titluri, cât şi în economie

Îmbunătăţirea ratingului de către agenţia de evaluare Fitch, care a readus România în categoria recomandată investiţiilor, va avea un efect pozitiv nu doar asupra preţului la care România se va împrumuta, dar şi asupra investiţiilor străine directe, afirmă secretarul de stat în MFP Bogdan Drăgoi.

Urmărește
6 afișări

"Decizia Fitch reconfirmă credibilitatea şi încrederea în România, care se va vedea şi în preţul plătit pentru finanţare. Această decizie repune România pe harta investiţională (...) Normal că ne aşteptăm la o marjă mai mică la următoarea emisiune externă, dar asta şi pentru că va exista o bază mai mare de investitori", a declarat Drăgoi pentru MEDIAFAX.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice a explicat că foarte mulţi investitori mari sunt concentraţi exclusiv pe plasamente în zonele investment grade, iar odată cu decizia Fitch aceştia vor avea în vedere şi investiţiile în instrumente emise de România.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit luni ratingul pentru credite pe termen lung în valută al României de la "BB+" la "BBB-", cu perspectivă stabilă, România revenind astfel în categoria statelor recomandate pentru investiţii.

Calificativul pentru credite pe termen lung în lei a fost revizuit în urcare de la "BBB-" la "BBB", în timp ce plafonul de ţară a fost îmbunătăţit de la "BBB" la "BBB+". Ratingul pentru credite pe termen scurt a fost revizuit în creştere de la "B" la "F3".

Drăgoi spune că îmbunătăţirea calificativului se va reflecta şi în nivelul investiţiilor străine directe, întrucât multe companii au politica asemănătoare instituţiilor financiare şi nu intră în ţări cu rating sub investment grade.

"Deja s-a creat un trend în sensul îmbunătăţirii ratingului şi la a treia agenţie, având în vedere că Fitch recunoaşte pentru prima dată efectele măsurilor de ajustare adoptate de autorităţile române în ultimii doi ani", a adăugat Bogdan Drăgoi.

Moody's era singura agenţie care plasa România la rating recomandat pentru investiţii, respectiv "Baa3", în timp ce Standard & Poor's a rămas singura dintre cele trei mari agenţii care evaluează România în categoria nerecomandată investiţiilor, cu "BB+".

Fitch a retrogradat România în categoria statelor nerecomandate pentru investiţii la sfârşitul anului 2008, în contextul crizei financiare globale. Agenţia a revizuit atunci în scădere cu două trepte ratingul României pentru credite pe termen lung în valută, la "BB+", cu perspectivă negativă, temându-se că statul nu are capacitatea de a evita o criză severă.

"Îmbunătăţirea reflectă progresul României în recuperarea după efectele crizei financiare, evidentă într-o reluare a creşterii economice, rezultate bune în zona exporturilor, reducerea deficitului de cont curent şi a deficitului bugetar. Pe ansamblu, s-a înregistrat o îmbunătăţirte reală a situaţiei de risc a României, corespunzătoare unei reveniri în categoria recomandată pentru investiţii", a afirmat Ed Parker, şeful diviziei Fitch pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Recuperarea economică a României a început în prima parte a anului, cu o creştere de 1,6% în primul trimestru, după una din cele mai lungi recesiuni din Uniunea Europeană, notează Ficth. Recuperarea este susţinută de creşterea solidă a exporturilor, în timp ce contracţia cererii interne a contribuit, de asemenea, la o corecţie necesară a deficitului de cont curent.

România a atras în iunie 1,5 miliarde euro din vânzarea de obligaţiuni pe cinci ani la un randament de 5,29%, prin prima emisiune a programului MTN (Medium Term Notes), care are o valoare maximă de 7 miliarde de euro în următorii trei ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici