Anca Dragu spune că „inflaţia în Republica Moldova a scăzut de la un vârf de peste 34% în octombrie 2022 la puţin peste 4% în februarie. Suntem încrezători că acest trend de reducere a inflaţiei, de dezinflaţie, se păstrează”.
„Cea mai mare influenţă au avut-o măsurile din piaţa de energie, pentru că Republica Moldova era dependentă total de gazul rusesc. Criza de pe piaţa de energie în contextul războiului a făcut ca această componentă să aibă un impact covârşitor asupra preţurilor. Imediat după declanşarea acestei crize, UE şi în special România, ca parte a Uniunii, a ajutat procesul de interconectare a Republicii Moldova cu sistemul de energie electrică şi gaze naturale, astfel încât această dependenţă s-a dus către zero. Deci pe de o parte, faptul că ţara s-a desprins de dependenţa de gazul rusesc, combinate cu măsuri guvernamentale care au redus facturile la gaze şi energie electrică, mai ales pentru persoanele vulnerabile. Apoi şi contextul internaţional desigur a ajutat şi o cerere internă mai scăzută”, adaugă Dragu.
Guvernatoarea BNM spune că ţinta de inflaţie de 5% pe anul 2024 este fezabilă: „Da, absolut. Avem ţinta de 5%, cu un coridor de plus minus 1,5 puncte procentuale, deci suntem în acest coridor. Această ţintă şi coridorul sunt corelate cu potenţialul de creştere economică a ţării (…). Anticipăm să rămânem sub 5% în 2024, cam asta este prognoza noastră de bază. Sigur, întotdeauna, prognoza poate suferi modificări, în funcţie de factori exogeni, care sunt dincolo de controlul Băncii Naţionale”.