- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Drăgulin: Condiiţile de finanţare de la Prima Casă pot fi îndeplinite doar cu bani de la băncile-mamă
Condiţiile de finanţare solicitate de Ministerul Finanţor în programul "Prima Casă" pot fi îndeplinite de bănci numai dacă accesează linii de finanţare mari şi la costuri reduse de la acţionari, băncile-mamă, a declarat, joi, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, Ion Drăgulin.
Drăgulin: Condiiţile de finanţare de la Prima Casă pot fi îndeplinite doar cu bani de la băncile-mamă (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"Dacă ne uităm la costurile actuale ale resurselor şi la gradul de economisire, nu rezultă soluţii pentru finanţare cu dobânzi de 5-6%. În absenţa unor finanţări de nivel mare şi costuri mici, pe care numai acţionarii pot să le furnizeze, nu vedeam viabil un asemenea program. Interesul există, deci există şi asemenea resurse", a afirmat Drăgulin la seminarul "Romania Financial Forum", organizat de MEDIAFAX şi Banca Naţională a României (BNR).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
El a arătat că bancherii implicaţi în programul "Prima Casă" susţin că au deschis negocieri cu acţionarii lor şi că există disponibilitatea finaţării cu resurse importante şi la costuri care să corespundă solicitărilor Ministerului Finanţelor Publice.
La rândul său, directorul Trezoreriei Raiffeisen Bank România, Cristian Sporiş, a evidenţiat calitatea "foarte bună" a colateralului luat în garanţie în programul "Prima Casă", care corespunde în fapt riscului suveran.
El a precizat că, pe parcursul programului, se va vedea o scădere a presiunii asupra pasivelor băncilor şi o îmbunătăţire a lichidităţii insituţiilor de credit, ceea ce va face şi mai facilă finanţarea în programul "Prima Casă".
În cadrul programului "Prima Casă" persoanele care nu deţin o locuinţă vor putea lua credit în limita a 60.000 de euro, care va fi garantat de stat. Persoanele vor plăti un avans de 5% pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenţa din preţul de achiziţie în cazul locuinţelor cu o valoare mai mare de acest prag. Rata dobânzii a fost stabilită la maxim EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Valoarea totală a ofertelor depuse de bănci a însumat 1,46 miliarde euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit de Guvern de un miliard de euro.
Cele 20 de bănci care au depus oferte sunt BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Românească, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe, OTP Bank, Unicredit, ING, Emporiki, Millenium Bank şi Garanti Bank.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO