Drăguţanu, Banca Naţională a Moldovei: Lumea spune că Republica Moldova are o bună localizare, dar nu sunt sigur că azi este un activ

Localizarea geografică a Republicii Moldova a fost permanent interpretată ca un avantaj economic, dar în aceste zile pare că nu mai reprezintă un activ, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, în contextul turbulenţelor din Ucraina şi anunţului Transnistriei de alipire la Rusia.

Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului Drăguţanu, Banca Naţională a Moldovei: Lumea spune că Republica Moldova are o bună localizare, dar nu sunt sigur că azi este un activ

Drăguţanu, BNM: Lumea spune că Republica Moldova are o bună localizare, dar nu sunt sigur că azi este un activ

"Lumea spune că avem o localizare avantajoasă. Nu sunt sigur că localizarea noastră în ziua de azi e un activ. Unele avantaje puteau şi pot fi extrase de aici, inclusiv pe partea de transport", a afirmat guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu la conferinţa ASPEN, organizată la Banca Naţională a României, la puţin timp după ce presa a relatat că Transnistria doreşte anexarea la Federaţia Rusă.

Jurnal de Chişinău a scris în ediţia electronică că preşedintele aşa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, a trimis scrisoare preşedintelui Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, în care solicită examinarea posibilitaţii anexarii Transnistriei la Federaţia Rusă.

Drăguţanu a spus că Republica Moldova se confruntă în acest moment cu o serie de probleme care necesită reforme accelerate şi reluarea marilor privatizări.

"Avem un program amplu de reformă a procesului educaţional. Reinventăm unui sistem modern de educaţie vocaţională. Avem investitori care au problemă să găsească un maistru de uzină sau un şef de hală la un depozit. Trebuie rapid corectat, altfel avantajul costului redus cu forţa de muncă va fi disipat", a spus Drăguţanu.

Şeful Băncii Naţionale a Moldovei speră că guvernul va relua cât mai rapid procesul marilor privatizări, care să aducă noi investiţii străine.

În acelaşi timp, Drăguţanu crede că e nevoie de o continuare hotărâtă şi rapidă a reformei în sistemul de justiţie al Republicii Moldova.

"Fără o justiţie care să funcţioneze corect, toate celelalte măsuri par iluzorii", a spus el.

O altă problemă cu care se confruntă Moldova o reprezintă protecţia dreptului investitorilor şi a creditorilor, care reprezintă o barieră inclusiv în dezvoltarea creditării.

"Este nevoie de o reformare completă a instituţiei insolvenţei şi a falimentului", a conchis Drăguţanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici