- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dramatic. Cine plăteşte: În timp ce guvernele se fac şi se desfac, cheltuielile statului cu investiţiile au ajuns la un nivel ridicol
Statul a cheltuit pentru investiţii, în primele cinci luni din an, sub un miliard de euro (4,1 mld. lei), o sumă ridicolă pentru o ţară cu un PIB de 170 miliarde euro, care vrea să ajungă din urmă economiile dezvoltate, scrie Ziarul Financiar.
Dramatic. Cine plăteşte: În timp ce guvernele se fac şi se desfac, cheltuielile statului cu investiţiile au ajuns la un nivel ridicol
Investiţiile totale ale statului (din buget, din fonduri UE şi din împrumuturi) sunt în primele cinci luni din 2017 cele mai mici din ultimii zece ani, raportat la aceeaşi perioadă din anii anteriori.
Avem în primele cinci luni din 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, o scădere de 54% a investiţiilor, după cum poate fi observat în urma analizei cifrelor execuţiei bugetare publicată de Ministerul Finanţelor.
Cheltuielile consolidate au crescut în primele cinci luni, an/an, cu 9,4% şi au făcut un salt spectaculos în mai când, comparativ cu mai 2016, au crescut cu 16%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Acest tablou cvasioptimist este umbrit de situaţia investiţiilor statului care sunt, la cinci luni, cele mai mici din ultimii zece ani, în ciuda creşterii record postcriză a economiei, de 5,7% în T1.
Bugetul general consolidat pe 2017 este construit pe o creştere de venituri de 14%.
Rămân în mare suferinţă veniturile din TVA: minus 5% în primele cinci luni din an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi minus 6% în mai comparativ cu mai 2016.
Accizele au aceeaşi soartă: încasări cu 9,4% mai mici în primele cinci luni din an, an/an, şi cu minus 20% în mai 2017 faţă de mai 2016.
Citiţi continuarea articolului pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO