Druckfarben: Producţia de vopsea depăşeşte cererea; nu vor fi fabrici noi, ci preluări de companii

Capacitatea de producţie de lacuri şi vopsele din România depăşeşte cu mult cererea, iar în aceste condiţii companiile interesate să intre pe această piaţă vor apela la achiziţii, nu la construcţia de fabrici, a declarat Adrian Mitea, şeful diviziei de vopsele a Druckfarben România.

Urmărește
116 afișări

"Estimez că în prezent capacitatea de producţie de vopsea din România este de aproximativ 700.000 de tone. Atunci când vom ajunge la un consum comparabil cu media europeană vom reuşi să utilizăm circa 60% din această capacitate. În aceste condiţii nu cred că mai este cineva interesat să construiască fabrici de vopsele în România. Dacă vor veni alţi jucători, probabil că vor apela la achiziţii, principalii vizaţi fiind producătorii controlaţi de fonduri de investiţii", a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul companiei controlate de grupul elen Druckfarben.

Un exemplu în acest sens poate fi grupul olandez Akzo Nobel, cel mai mare producător de vopseluri din lume, care a anunţat anul trecut că discută cu mai multe fonduri de investiţii achiziţia unei companii cu acelaşi obiect de activitate din România. Tranzacţia va avea loc cel mai devreme în 2011.

Mitea a adăugat că piaţa de vopsea este disputată de aproximativ 180 de producători, dar o parte dintre micii jucători, care nu dispun de resurse financiare, vor dispărea.

"Vom asista la dispariţia micilor producători, care nu au nici tehnologii, nici resursele pentru a se adapta noilor cerinţe pentru segmentul vopselelor. Există unele standarde introduse în 2009 care prevăd limite mult mai scăzute ale compuşilor organici volatili. Ca să produci aşa ceva ai nevoie de tehnologii, de know-how şi de resurse financiare", a explicat reprezentantul Druckfarben.

Altă problemă care va afecta jucătorii de mici dimensiuni este legată de stocul limitat de materii prime şi creşterea preţurilor acestora, furnizorii fiind interesaţi în aceste condiţii să satisfacă în primul rând cererea companiilor mari.

Mitea a estimat că piaţa a scăzut anul trecut de la 150- 170 milioane euro în 2009 la 136 milioane euro, iar în acest an ar putea stagna sau creşte uşor.

"După venirea crizei multe proiecte imobiliare deja începute au fost îngheţate sau abandonate, din cauza lipsei finanţării. Pe de altă parte, construcţiile începute în 2010 vor fi terminate, pentru că nimeni nu a mai dat finanţări fără acoperire în această perioadă. Ca deducţie logică, ce s-a început anul trecut va ajunge în toamna anului 2011 la stadiul de finisaj, însă în semestrul întâi vânzările de vopsea vor fi în continuare susţinute de segmentul renovărilor", a spus reprezentantul Druckfarben.

Compania a finalizat în 2007 o unitate de producţie, la Măgurele, judeţul Ilfov, în urma unei investiţii de nouă milioane de euro. Fabrica produce vopsele, lacuri, tencuieli, emailuri şi baiţuri.

Vânzările Druckfarben România, care cuprinde două divizii - de cerneluri tipografice şi vopsea - au stagnat anul trecut la aproximativ 13,5 milioane euro.

Divizia de vopsea a înregistrat vânzări de 5 milioane euro, de la 4,4 milioane euro în 2009, iar în 2011 ar putea înregistra un avans de circa 20%, a spus Mitea.

Principalii factori care au influenţat pozitiv dinamica vânzărilor de vopsea au fost extinderea gamelor existente şi introducerea unor produse noi, diversificarea reţelei de distribuţie şi a exporturilor, precum şi acţiunile de promovare.

"Am dezvoltat exportul prin subsidiarele grupului din Bulgaria şi Serbia, iar în acest an vom intra şi pe piaţa din Republica Moldova. În plus, negociem intrarea în mai multe reţele de bricolaj", a afirmat Mitea.

Bugetul de marketing a fost de 300.000 de euro anul trecut, iar în acest an este prevăzută suma de 500.000 de euro, care poate fi suplimentată până la 800.000 de euro, în funcţie de vânzări şi evoluţia pieţei. Compania a alocat anul trecut fonduri pentru suplimentarea celor 200 de maşini de colorat cu 35 de unităţi noi.

Druckfarben România are 36 de distribuitori şi este una dintre companiile importante de pe piaţă, alături de Fabryo Corporation, Policolor, Kober, Deutek, Daw Benţa România, Atlas Corporation şi Sarcom.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici