- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.12.2014, 14:53)
- Cristina Cuncea
DTZ: Aplicarea TVA de 5% şi la case mai scumpe ar aduce mai mulţi bani în economie decât scăderea CAS
Creşterea plafonului pentru care se aplică TVA de 5% la cumpărarea de locuinţe ar creşte lichiditate în piaţa rezidenţială şi calitatea stocului rezidenţial şi ar aduce mai mulţi bani în economie decât reducerea CAS, apreciază reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Urmărește
483 afișări
DTZ: Aplicarea TVA de 5% şi la case mai scumpe ar aduce mai mulţi bani în economie decât scăderea CAS (Imagine: Shutterstock)
"Ar trebui mărit plafonul pentru care se aplică TVA de 5% pentru achiziţia de locuinţe de la 380.000 de lei în prezent. Este momentul să rediscutăm această măsură. Consumul de imobiliare nu este constant, cei care economisesc pot să cumpere locuinţe ca investiţie. Dacă s-ar mări plafonul, atunci ar creşte numărul de tranzacţii, lichiditatea în piaţă şi s-ar construi mai mult, fără a se crea o bulă imobiliară. S-ar deschide mai multe industrii pe orizontală", a declarat joi Mihnea Şerbănescu, directorul general al DTZ.
El a arătat că menţinerea plafonului de 380.000 de lei încurajează devoltarea în Bucureşti de proiecte la periferie, mici şi de calitate inferioară, astfel că majorarea preţului maxim pentru care se aplică TVA redus ar duce şi la creşterea calităţii stocului.
"Aşa au apărut dezvoltările de locuinţe în zone fără infrastructură, fără acces la mijloacele de transport în comun. Clienţii cumpără în aceste zone pentru că nu au alternativă. Pentru cei care caută locuinţe cu preţuri între 80.000-120.000-130.000 de euro, este o rupere a pieţei, nu există soluţii rezidenţiale. Pe piaţă există acum locuinţe ieftine sau scumpe. Din acest motiv trebuie susţinută orice formă de sprijin a pieţei rezidenţiale (...) Extinderea aplicării unei cote reduse de TVA pe piaţa rezidenţială ar aduce mai mulţi bani în ecnomice decât scăderea CAS", consideră reprezentanţii DTZ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
În opinia lor, în acest an au apărut mai mulţi investitori interesaţi să dezvolte locuinţe, din dorinţa de a obţine profituri din banii pe care îi ţin în prezent la bănci.
"Există o nevoie a capitalului privat de a produce return şi nu mai sunt mulţumiţi să ţină banii în bancă. Nu vor fi proiecte de mare anvergură pentru că este destul de greu să obţii finanţare, trebuie să vii cu aport mare, inclusiv cu teren, iar finanţarea pentru achiziţia de terenuri este inexistentă", a apreciat Şerbănescu.
În ceea ce priveşte terenurile disponibile pentru proiecte rezidenţiale, potrivit consultanţilor DTZ, pe piaţă există loturi foarte bune, la preţuri mici, dar care sunt prea mari şi nu-şi găsesc cumpărători.
"Există terenuri foarte ieftine, dar mari, deţinute de dezvoltatori care nu şi-au mai putut plăti ratele la bancă şi acum terenurile sunt ale băncii. Sunt terenuri de hectare în zone centrale, dar din cauza dimensiunii sunt greu de vândut. Băncile nu fac niciun minim de asset management şi nu le rup în mai multe bucăţi. Capitalul privat caută terenuri de dimensiuni mai mici", a mai spus Şerbănescu.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Creşterea tranzacţiilor cu locuinţe de lux a încurajat dezvoltatorii să înceapă proiecte noi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe