- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.12.2014, 14:53)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DTZ: Aplicarea TVA de 5% şi la case mai scumpe ar aduce mai mulţi bani în economie decât scăderea CAS
Creşterea plafonului pentru care se aplică TVA de 5% la cumpărarea de locuinţe ar creşte lichiditate în piaţa rezidenţială şi calitatea stocului rezidenţial şi ar aduce mai mulţi bani în economie decât reducerea CAS, apreciază reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Urmărește
482 afișări
DTZ: Aplicarea TVA de 5% şi la case mai scumpe ar aduce mai mulţi bani în economie decât scăderea CAS (Imagine: Shutterstock)
"Ar trebui mărit plafonul pentru care se aplică TVA de 5% pentru achiziţia de locuinţe de la 380.000 de lei în prezent. Este momentul să rediscutăm această măsură. Consumul de imobiliare nu este constant, cei care economisesc pot să cumpere locuinţe ca investiţie. Dacă s-ar mări plafonul, atunci ar creşte numărul de tranzacţii, lichiditatea în piaţă şi s-ar construi mai mult, fără a se crea o bulă imobiliară. S-ar deschide mai multe industrii pe orizontală", a declarat joi Mihnea Şerbănescu, directorul general al DTZ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
El a arătat că menţinerea plafonului de 380.000 de lei încurajează devoltarea în Bucureşti de proiecte la periferie, mici şi de calitate inferioară, astfel că majorarea preţului maxim pentru care se aplică TVA redus ar duce şi la creşterea calităţii stocului.
"Aşa au apărut dezvoltările de locuinţe în zone fără infrastructură, fără acces la mijloacele de transport în comun. Clienţii cumpără în aceste zone pentru că nu au alternativă. Pentru cei care caută locuinţe cu preţuri între 80.000-120.000-130.000 de euro, este o rupere a pieţei, nu există soluţii rezidenţiale. Pe piaţă există acum locuinţe ieftine sau scumpe. Din acest motiv trebuie susţinută orice formă de sprijin a pieţei rezidenţiale (...) Extinderea aplicării unei cote reduse de TVA pe piaţa rezidenţială ar aduce mai mulţi bani în ecnomice decât scăderea CAS", consideră reprezentanţii DTZ.
În opinia lor, în acest an au apărut mai mulţi investitori interesaţi să dezvolte locuinţe, din dorinţa de a obţine profituri din banii pe care îi ţin în prezent la bănci.
"Există o nevoie a capitalului privat de a produce return şi nu mai sunt mulţumiţi să ţină banii în bancă. Nu vor fi proiecte de mare anvergură pentru că este destul de greu să obţii finanţare, trebuie să vii cu aport mare, inclusiv cu teren, iar finanţarea pentru achiziţia de terenuri este inexistentă", a apreciat Şerbănescu.
În ceea ce priveşte terenurile disponibile pentru proiecte rezidenţiale, potrivit consultanţilor DTZ, pe piaţă există loturi foarte bune, la preţuri mici, dar care sunt prea mari şi nu-şi găsesc cumpărători.
"Există terenuri foarte ieftine, dar mari, deţinute de dezvoltatori care nu şi-au mai putut plăti ratele la bancă şi acum terenurile sunt ale băncii. Sunt terenuri de hectare în zone centrale, dar din cauza dimensiunii sunt greu de vândut. Băncile nu fac niciun minim de asset management şi nu le rup în mai multe bucăţi. Capitalul privat caută terenuri de dimensiuni mai mici", a mai spus Şerbănescu.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Creşterea tranzacţiilor cu locuinţe de lux a încurajat dezvoltatorii să înceapă proiecte noi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe