DTZ: Deficitul de refinanţare a creditelor imobiliare din România ajunse la maturitate, 2 mld.dolari
Deficitul de refinanţare a creditelor ajunse la maturitate pe segmentul proprietăţilor comerciale - de retail, birouri şi industrial - din România este de circa două miliarde dolari, care poate fi acoperit în 2-3 ani de creştere a pieţei, potrivit datelor DTZ Echinox.
"România are o valoare absolută a deficitului de refinanţare de două miliarde de dolari, reprezentând aproximativ 6% din totalul stocului investit. După deficitul relativ de refinanţare, România este a treia ţară din Europa, după Irlanda, cu 19%, şi Ungaria, cu 8%", se arată în raportul "Global Debt Funding Gap" al DTZ Echinox remis agenţiei MEDIAFAX.
Deficitul global de refinanţare este estimat să atingă un total de 202 miliarde de dolari pe parcursul următorilor trei ani (2011-2013), reprezentând o reducere cu 17% faţă de valoarea de 245 miliarde de dolari prognozată în noiembrie 2010.
Deficitul de refinanţare reprezintă diferenţa dintre soldul creditelor garantate cu active imobiliare care vor ajunge la maturitate şi sumele disponibile pentru refinanţarea acestora.
"Mare parte din deficitul de refinanţare de astăzi îşi are originea în activitatea de creditare din anii de boom ai pieţei imobiliare din România. Astfel, când piaţă s-a comprimat, deprecierea valorii de piaţă garanţiilor a depăşit marja de siguranţă de 15-20% din evaluări, acest deficit ajungând în prezent la 6%, respectiv două miliarde de dolari, în valori absolute. Valoarea tranzacţiilor de investiţii în România în 2007 este de aproximativ miliarde de euro, mai mare decât întreg deficitul de refinanţare, ceea ce înseamnă că acesta poate fi acoperit în condiţiile a doi-trei ani normali de creştere a pieţei de investiţii", a declarat, Cristian Ustinescu, director de investiţii DTZ Echinox.
Raportul relevă că în ciuda scăderii cifrei globale, există variaţii semnificative la nivel regional, astfel că atât Europa, cât şi America de Nord au resimţit o diminuare a deficitelor de refinanţare.
În Statele Unite, deficitul de refinanţare este estimat în prezent la zero, de la o valoare anterioară de 49 miliarde de dolari.
În Europa, diminuarea deficitului de refinanţare este una moderată, de opt miliarde de dolari, până la 109 miliarde de dolari. Deficitul de refinanţare al regiunii Asia Pacific a crescut cu 14 miliarde de dolari, până la 84 miliarde de dolari.
La nivel de ţară, Japonia are cel mai mare deficit de refinanţare în valoare absolută (84 miliarde dolari), fiind rezultatul unui volum mai mare al creditelor pentru proprietăţi comerciale şi al unei scăderi a valorii de capital prognozate, în urmă cutremurului şi a tsunami-ului din 2011.
Deficitul de refinanţare din Marea Britanie a scăzut cu 22% până la 42 miliarde de dolari. Alte ţări europene continuă să aibă un deficit de refinanţare semnificativ, inclusiv Spania, în scădere cu 14%, până la valoarea de 28 miliarde de dolari.
"În linii mari, deficitul de refinanţare este acoperit de capitalul nou disponibil pentru investiţii în proprietăţi comerciale. DTZ estimează că 403 miliarde dolari sunt disponibili pentru investiţii pe pieţele imobiliare comerciale la nivel global în următorii trei ani. Acesta reprezintă aproape dublul valorii de 202 miliarde de dolari a deficitului de refinanţare estimat pentru aceeaşi perioadă", se arată în raport.
DTZ Echinox oferă consultanţă şi expertiză investitorilor, dezvoltatorilor, ocupanţilor din sectorul public şi privat şi consultanţilor financiari.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO