Dunca, ANPC: Scuzaţi-mă, n-o să plâng eu operatorii financiar-bancari, eu ţin cu consumatorii!

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor susţine orice proiect legislativ care să vină în sprijinul consumatorilor direct afectaţi de impactul negativ al cursului de schimb al francului elveţian, a declarat preşedintele ANPC, Marius Dunca, precizând că sprijină consumatorii, nu băncile.

Urmărește
1225 afișări
Imaginea articolului Dunca, ANPC: Scuzaţi-mă, n-o să plâng eu operatorii financiar-bancari, eu ţin cu consumatorii!

Marius Dunca, ANPC (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Vreau să le amintesc operatorilor financiar-bancari că în perioada 2006-2008 creditele în franci elveţieni erau într-adevăr mai ieftine, mai stabile, consumatorii au fost îndrumaţi atunci spre a lua credite în franci elveţieni şi, pentru a da un sentiment de siguranţă consumatorului, s-a prevăzut în contractele de creditare ale băncilor care au avut în ofertă aceste credite posibilitatea conversiei dacă, pe perioada contractului, moneda respectivă creştea cu 10%. Numai că operatorii financiar-bancari încearcă să se exonereze de această clauză prevăzută în condiţiile generale de creditare. Aşa că, scuzaţi-mă, n-o să plâng eu operatorii financiar-bancari! Eu ţin cu consumatorii şi încercăm să-i sprijinim", a afirmat Dunca la dezbaterea din cadrul Comisiei Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor pe tema împrumuturilor în franci elveţieni.

El a adăugat că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) susţine orice proiect de act normativ care sprijină consumatorii cu credite în franci elveţieni, precizând că în ultimele trei zile instituţia a primit circa 40 de reclamaţii pe acest subiect.

"Competenţa ANPC este destul de limitată şi încercăm să analizăm fiecare contract în parte şi prevederile contractuale", spune Dunca.

El a punctat totodată că nu este de acord ca departamentul din ANPC care se ocupă de serviciile financiar-bancare să fie mutat la BNR, aşa cum a fost vehiculată o propunere în cadrul dezbaterii.

"Din ceea ce s-a discutat aici, ca o parte din ANPC, departamentul de bănci să treacă la BNR, nu sunt de acord pentru că atunci nu-i mai supraveghează nimeni pe operatorii financiar-bancari", a conchis preşedintele ANPC.

Anterior, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a afirmat că impunerea conversiei creditelor în franci elveţieni la alt curs de schimb decât cel din ziua tranzacţiei ar produce pierderi pentru bănci, în cazul unora existând riscul de faliment dacă transformă împrumuturile la cursul istoric.

El a arătat că băncile comerciale percep conversia la un alt curs de schimb ca fiind neconstituţională.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor propune modificarea, prin lege, a ordonanţei de urgenţă privind restructurarea creditelor lansată în iunie 2014, denumită atunci "Electorata", prin mărirea plafonului pentru venituri de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, numărul potenţialilor beneficiari crescând cu 200.000.

"Proiectul de lege prevede extinderea sferei de cuprindere în schema programului, prin creşterea venitului brut cu care debitorii se încadrează, de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, astfel că vor putea beneficia de schema de restructurare 1,05 milioane persoane, cu 200.000 persoane mai mult", a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, la dezbaterea din cadrul Comisiei Buget-Finanţe de la Camera Deputaţilor pe tema creditelor în franci elveţieni.

Până la începutul acestui an nu a fost restructurat vreun împrumut pe baza prevederilor ordonanţei din 2014.

Cinteză apreciază că legea insolvenţei nu rezolvă problema, iar propunerea de schemă de restructurare a Finanţelor poate oferi avantaje pe termen scurt celor cu credite în euro.

Şi reprezentanţii CITR afirmă că problema aprecierii francului poate fi rezolvată în mică măsură prin procedura insolvenţei personale întrucât aceasta este favorabilă doar celor în incapacitate de plată, iar pentru restul persoanelor cu credite în moneda elveţiană le-ar îngreuna situaţia, potrivit CITR.

Cursul pentru franc anunţat de BNR a crescut miercuri cu 1,6% şi a atins un nou maxim, de 4,5054 lei/franc. Francul s-a apreciat puternic începând de joia trecută, când banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro.

Comparativ cu nivelul de miercuri, francul a crescut cu 20,4% în raport cu leul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici