După scutul militar american va veni şi un scut economic în România?

Un grad ridicat de secu­ritate al unei ţări repre­zin­tă un factor major în ana­liza investitorilor stră­ini privind am­plasarea unor capacităţi de producţie importante, având la bază proiecte pe termen lung. Un principiu verificat de multe ori în practică, dar mai puţin în ceea ce priveşte interesul investitorilor ame­ricani pentru piaţa românească.

Urmărește
363 afișări
Imaginea articolului După scutul militar american va veni şi un scut economic în România?

După scutul militar american va veni şi un scut economic în România? (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Românii i-au aşteptat pe americani şi în Al Doilea Război Mondial, şi de-a lungul epocii comuniste, şi în cei 21 de ani care au trecut de la începutul tranziţiei spre capitalism.

Lanţul american de restaurante fast-food McDonald's a fost unul din pri­mele simboluri ale capitalismului la Bucureşti, intrat pe piaţă în 1995, însă marile investiţii în capacităţi de produc­ţie s-au lăsat aşteptate, spre deosebire de alte ţări din regiune, de pildă Polonia.

Chiar dacă relaţiile politice şi mili­tare au evoluat destul de repede după 1990, având precedente solide pe zona politică chiar şi în perioada comunistă, segmentul relaţiilor economice a rămas relativ restrâns, fără proiecte strategice de anvergură, distanţa geografică mare dovedindu-se un obstacol important pentru investitorii din SUA.

Astfel, intrarea în NATO a fost o miză mare pentru România inclusiv prin prisma apropierii de America la nivel economic.

Şi totuşi, în 2005, la un an de la intrarea României în NATO, Statele Unite se situau pe locul al nouălea în clasamentul ţărilor în care îşi aveau originea cele mai mari investiţii străine din economia locală, cu 567 mil. euro, adică o pondere de 2,6% din total. Potri­vit datelor Institutului Naţional de Sta­tistică, aproape 63% din investiţiile americane erau de tip greenfield.

Citeşte mai multe despre posibilele investiţii străine din România pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici