- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
E&Y: Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor crescut la trei luni la 270 mil. euro, din 46 de tranzacţii
Valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din primul trimestru a fost de 270 milioane euro, în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2010, la care se adaugă 206 milioane de euro reprezentând tranzacţii realizate la nivel internaţional şi care au implicat subsidiare din România, potrivit Ernst&Young (E&Y).
Ernst&Young nu a prezentat o valoare a pieţei de fuziuni şi achiziţii (M&A) din primul trimestru al anului trecut, dar potrivit datelor Capital Partners în primele trei luni din 2010 valoarea tranzacţiilor a fost de 178 milioane euro.
"Încetişor-încetişor piaţa de M&A din România îşi revine. Au fost încheiate 55 de tranzacţii în primele trei luni (Capital Partners anunţa că în perioada similară a anului trecut că au fost încheiate 25 de tranzacţii, n.r.). Aşteptările privind piaţa România sunt pozitive pentru jumătatea a doua a anului. Din cererile pe care le-am primit din partea investitorilor există interes. De asemenea investitori din Middle East (India) îşi doresc să intre în Europa, prin România. Sunt interesaţi de domenii precum agricultura, produse şi producţie industială, IT şi energii regenerabile. Credem că atât ca număr cât şi ca valoarea se va înregistra o creştere şi în următoarele trimestre", a declarat, miercuri, la un seminar, Cornelia Bumbacea, partener Ernst&Young România (E&Y).
Datele E&Y arată că în primul trimestru au fost încheiate 55 de tranzacţii, din care 15 anunţate şi 40 încheiate. Din total, 46 au implicat companii din România, acestea totalizând 270 de milioane de euro. Un număr de nouă au fost tranzacţii care s-au negociat la nivel internaţional şi au implicat subsidiare din România, acestea având o valoare cumulată de 206 milioane de euro. Majoritatea tranzacţiilor au fost de valori mici de 1-3-5 milioane de euro, doar 4-5 fiind de dimensiuni mai mari.
Bumbacea apreciază că tranzacţii importante ca valoare ar putea avea loc în România pe sectorul bancar şi telecom.
"Alte sectoare care pot atrage investiţii sunt serviciile medicale - atât achiziţii pentru expansiune, cât şi pentru consolidare, agricultura, pentru care există interes mare pentru terenurile agricole, avem hectare întregi care pot atrage investitori. De asemenea, sectorul de real estate - vrând-nevrând va trebui să se mişte, finanţările au început să deblocheze anumite proiecte, sectorul bancar, unde au loc deja mişcări, telecom - unde au fost câteva achiziţii de consolidare mici, dar tranzacţiile vor continua", a adăugat Bumbacea.
În opinia sa, anul 2011 va aduce tranzacţii mici, dar mai numeroase, iar preluările mari vor fi în continuare limitate.
"Tranzacţii mai mari ar putea avea loc dacă se vor face privatizări, dacă se vor vinde pachete mici sau se va face IPO la firmele la care statul este acţionar. Cel mai probabil că 2011 va fi un an al pregătirilor acestor tranzacţii, dar în 2012 ar putea să se realizeze. O altă tranzacţie mare este preluarea de către RCS&RDS a UPC, care ar putea ajunge la 200 milioane de euro", a arătat reprezentantul E&Y.
În primele trei luni ale anului, cele mai multe tranzacţii au fost realizate cu investitori strategici şi doar una cu un fond de investiţii.
Sectorul real estate a atras zece tranzacţii anunţate şi finalizate, domeniul energetic - 7, serviciile şi serviciile financiare - câte 5, telecom, producţia industrială şi IT - câte 4.
Cea mai mare tranzacţie din acest an a fost vânzarea de către BERD a 5% din BRD fondului american de investiţii Artio Global şi altor fonduri de investiţii prezente pe piaţa din România. Valoarea tranzacţiei a fost de 107 milioane de euro, reprezentând cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti.
Alte tranzacţii importante au fost achiziţia de către CEZ Vânzare a TMK Hydroenergy Power, proprietar şi operator de hidrocentrale, pentru 20 de milioane de euro. De asemenea, CHS, o companie activă în sectorul agricol din America, a achiziţionat Agri Point, cu activităţi în Europa de Est, plătind pentru operaţiunile din România 20 de milioane de euro.
Piaţa de fuziuni şi achiziţii a scăzut cu 20% anul trecut, la 3 miliarde de dolari, în condiţiile în care au fost încheiate 106 tranzacţii, cu 5% mai puţin decât 2009, potrivit Ernst&Young. Scăderea numărului de tranzacţii şi valoarea acestora a urmat trendul din ţările din Europa Centrală şi de Est.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO