- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
E.ON: Creşterea preţului petrolului va scumpi gazele de import
Creşterea preţului petrolului în urma situaţiei din plan extern va avea ca efect scumpirea gazelor din import în următoarele 6-9 luni, a declarat directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, după o masă rotundă pe tema energiei regenerabile.
E.ON: Creşterea preţului petrolului va scumpi gazele de import (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
"Preţul gazelor de import depinde de preţul petrolului, care va continua să crească în urma situaţiei externe. Vom vedea impactul asupra preţului gazelor naturale de import în 6 - 9 luni", a spus reprezentantul E.ON.
Preţul petrolului a urcat cu peste 20% de la începutul acestui an şi a trecut de 115 dolari/baril, iar problemele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord ar putea menţine acest trend în viitorul apropiat.
România îşi asigură din producţia proprie circa 80% din consumul intern, restul fiind importat de la grupul rus Gazprom, prin intermediari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Hajdinjak a menţionat că E.ON a solicitat ANRE să majoreze preţul gazelor naturale pentru consumatorul final, de la 1 aprilie, dar nu a oferit detalii.
"Am solicitat ANRE o majorare a preţului gazelor naturale, dar nu putem spune cu cât. Au fost discutate mai multe scenarii privind creşterea preţului la consumatorul final. Unul dintre scenarii se referă la o majorare treptată, astfel încât să se păstreze un echilibru în economie, în industrie şi în cheltuielile populaţiei", a adăugat Hajdinjak.
El a explicat că asupra preţului gazelor există trei influenţe majore, respectiv preţul gazului de import, ponderea gazelor de import în coşul la consumatorul final şi cursul leu-dolar. Ponderea importului în coşul de gaze a crescut de la circa 20% la aproximativ 40%, iar preţul urcat de la 380 dolari la 410 dolari pe mia de metri cubi.
Pe de altă parte reprezentantul E.ON a menţionat că evoluţia cursului leu-dolar reprezintă un factor pozitiv în preţul gazelor naturale. Cursul leu-dolar a ajuns miercuri la minimul ultimelor 14 luni, moneda naţională apreciindu-se de la începutul acest an cu aproximativ 9%.
Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, a declarat recent că distribuitorii de gaze naturale au solicitat creşterea preţurilor în trei trepte până în luna septembrie.
Prima creştere, de 5%, ar urma să fie aplicată la 1 aprilie, a doua, de 9%, la 1 iulie, iar cea de-a treia, de 7%, la 1 septembrie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO