E.ON: Livrări de gaze în creştere cu 3,4% şi costuri neacoperite de 240 mil.lei, în primul trimestru

Livrările de gaze naturale ale E.ON Energie România au crescut în primul trimestru cu 3,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut, dar preţul scăzut de vânzare a determinat în intervalul menţionat costuri neacoperite de peste 240 milioane lei, potrivit companiei.

Urmărește
4 afișări

"Pe parcursul anilor 2009 şi 2010 nivelul costurilor neacoperite a depăşit 400 de milioane de lei. Această situaţie a continuat şi în primul trimestru din 2011, când s-au acumulat noi costuri de peste 240 de milioane de lei", potrivit datelor companiei transmise la solicitarea MEDIAFAX.

Compania susţine că situaţia trebuie revizuită de urgenţă.

"Nu este nici sustenabil şi nici acceptabil ca activitatea E.ON de furnizare a gazelor să înregistreze în mod constant pierderi", au spus reprezentanţii companiei.

Conform companiei, una dintre principalele provocări rămâne preţul de achiziţie al gazelor, neacoperit prin preţul final reglementat pentru consumatorii captivi.

Preţurile reglementate sunt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi sunt destinate în principal consumatorilor casnici.

ANRE a apreciat, într-un document, că solicitările distribuitorilor şi furnizorilor de gaze naturale de majorare a tarifelor reglementate sunt justificate de creşterea preţului de import şi de utilizarea gazelor din depozite pentru o serie de consumatori industriali.

Livrările E.ON au urcat în primul trimestru cu 3,4%, la 12 milioane MWh. În intervalul ianuarie-martie 2010 compania a furnizat 11,6 milioane MWh de gaze naturale.

Cea mai mare parte a livrărilor, respectiv 10 milioane MWh, a fost direcţionată către populaţie şi firmele mici.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI şi Comisia Europeană să elaboreze până în septembrie un calendar de eliminare a preţurilor reglementate la gaze şi electricitate, în perioada 2013-2015.

Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat recent că preţurile la gaze vor fi liberalizate în etape, până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei.

E.ON Energie România este furnizor integrat de electricitate şi gaze naturale, după ce grupul a fuzionat subsidiarele de profil, la sfârşitul anului 2010. Compania deserveşte 1,5 milioane de consumatori de gaze naturale şi 1,4 milioane de consumatori de electricitate din nordul ţării.

Compania, subsidiară a grupului german de utilităţi E.ON, este prezentă pe piaţa românească a distribuţiei şi furnizării de electricitate şi gaze din 2005, când grupul a preluat de la stat companile Electrica Moldova şi Distrigaz Sud.

E.ON, cel mai mare grup de utilităţi din lume, a avut venituri de 27,8 miliarde euro în primul trimestru, în urcare cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar profitul net a stagnat la 2,4 miliarde euro.

Profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) ajustat a scăzut cu 23%, la 3,4 miliarde euro, afectat şi de reducera marjelor la operaţiunile de gaze din România, potrivit unui raport al companiei.

Afacerile E.ON România s-au plasat anul trecut la un "nivel comparabil" cu cel consolidat din 2009, de 4 miliarde de lei, potrivit datelor anunţate de companie.

E.ON a investit în România, din 2005, circa 1,6 miliarde lei. În 2010 companiile E.ON de distribuţie a gazelor şi electricităţii au alocat 323 milioane lei pentru modernizarea reţelelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici