- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Economia a scăzut cu 2-4,1% şi e posibil să fi intrat în recesiune tehnică
Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut în primul trimestru cu 2 - 4,1% faţă de perioada similară din 2008, estimează analiştii economici, o parte dintre aceştia considerând că este posibil ca economia să fi intrat în recesiune tehnică după evoluţia din primele trei luni.
Economia a scăzut cu 2-4,1% şi e posibil să fi intrat în recesiune tehnică (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
Cei şase economişti intervievaţi de MEDIAFAX au estimări privind contracţia PIB în primul trimestru cu rate anuale cuprinse între 2 şi 4,1%, dar majoritatea dintre aceştia previzionează o scădere de 2,5%. Media estimărilor analiştilor reprezintă o reducere a PIB de 2,9%.
În plus, trei dintre economişti au arătat că este posibil ca România să fi intrat în recesiune tehnică după primul trimestru. Recesiunea tehnică este definită ca fiind scăderea PIB în două trimestre consecutive, comparativ cu trimestrele anterioare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Economistul ING Bank România Nicolaie Chidesciuc, economistul-şef al BRD, Florian Libocor, şi directorul general al institutului independent de previziuni macroeconomice MacroAnalitica, Laurian Lungu, estimează că economia a scăzut în primul trimestru cu 2,5% faţă de perioada similară din 2008.
"Fără doar şi poate în industrie s-a înregistrat cea mai mare scădere, cred că peste 10%. Este probabil ca serviciile să treacă în teritoriu uşor negativ, în timp ce construcţiile sunt pe plus. De asemenea, agricultura a fost cel mai probabil pe plus", a arătat Chidesciuc.
El estimează că economia a înregistrat în primul trimestru o contracţie în jur de 2% faţă de ultimele trei luni din 2008, după ce a scăzut cu circa 3% în ultimul trimestru.
"Pentru acest an anticipez continuarea contracţiei economice până în trimestrul al treilea şi o uşoară revenire în ultimele trei luni. Pentru trimestrul al patrulea previzionez o scădere a PIB cu 1,3%, iar pentru 2009 o contracţie a economiei de 3,5%", a mai spus economistul ING Bank România.
De asemenea, Libocor consideră că evoluţia din primul trimestru este expresia deteriorării dinamicii activităţilor desfăşurate în majoritatea sectoarelor economiei.
"Astfel, singurul sector cu o dinamică pozitivă va fi cel al construcţiilor (+5% faţă de +32,4% în primul trimestru din 2008) şi probabil agricultura (cu un +0% faţă de -0,5% în perioada similară a anului trecut). Oricum, rezultatul final este foarte sensibil la indicii deflatori care vor fi utilizaţi la translatarea valorilor nominale în valori reale", a spus Libocor.
Libocor a menţionat că în ceea ce priveşte recesiunea tehnică este loc pentru interpretări şi subiectivism.
"Pentru a evita acest lucru am să încerc un exemplu. Construcţiile (barometrul economiei) reprezintă singurul sector cu o dinamică pozitivă, mult redusă. Ei bine, câtă vreme barometrul arată creştere, cred că ar fi oportun şi recomandat să evoluăm şi să încercam revizuirea definirii diverselor stări «tehnice» ale economiei", a precizat Libocor.
El a arătat că perspectivele evoluţiei economiei în anul 2009 indică o încetinire a motoarelor de creştere, ceea ce coincide cu o rată negativă de creştere a PIB de -0,5% în termeni reali.
"Oricum această estimare este ceea ce rezultă din calcule acum, când încă nu cunoaştem certitudinile primului trimestru. Astfel, chiar dacă în acest moment este redusă, probabilitatea asociată unei creşteri economice uşor peste zero ar putea urca surprinzător în trimestrul trei", a încheiat Libocor.
Şi Lungu a spus că, de departe, industria a înregistrat în primele trei luni cea mai mare scădere, în timp ce agricultura a crescut "puţin", iar serviciile şi construcţiile au încetinit.
"S-ar putea să intrăm în recesiune tehnică, dar nu cred că vom sta acolo prea mult timp", a spus Lungu.
El consideră că economia va avea o tendinţă negativă în primele şase luni, pentru ca apoi să înregistreze o redresare spre sfârşitul anului, în contextul în care şi economia UE se va redresa.
Lungu anticipează că economia va scădea cu 0,7% în 2009.
Şi economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, are previziuni asemănătoare privind evoluţia economiei în primele trei luni. El estimează că PIB-ul a scăzut în primul trimestru cu 2-3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, cea mai mare contracţie, respectiv de circa 11%, fiind înregistrată în industrie.
El consideră că serviciile nu au avut o valoare adăugată mai mare decât în primul trimestru de anul trecut, în timp ce agricultura a stagnat sau a scăzut.
Dumitru a precizat că tehnic vorbind economia a intrat în recesiune, în contextul în care PIB-ul a scăzut cu circa 3,5% în ultimele trei luni din 2008 faţă de trimestrul al treilea, iar în perioada ianuarie - martie evoluţia producţiei totale a fost în mod cert tot în zona negativă.
Economistul-şef al Raiffeisen Bank România anticipează că în primele şase luni economia va scădea cu aproximativ 2%.
"Tot anul economia va avea o evoluţie aproape de zero. Mizez pe o revenire a industriei, respectiv că acest sector îşi va îmbunătăţi performanţa şi se văd deja semne în acest sens, de exemplu în performanţa mai bună a exporturilor. Consideră că industria va scădea în acest an, dar cu mai puţin decât în primul trimestru. Cred că construcţiile vor rămâne în acest an în zona pozitivă şi că agricultura şi serviciile vor avea evoluţii în jurul la zero", a încheiat Dumitru.
Totuşi, economistul-şef al Volksbank, Melania Hăncilă, şi cel al UniCredit, Rozalia Pal, sunt mai pesimişti în privinţa evoluţiei economiei în primele trei luni ale anului.
"Consider că economia s-a contractat cu o rată anuală de 3,2% în primul trimestru, în special pe seama scăderii activităţii în industrie şi servicii. O uşoară creştere ar putea înregistra sectorul construcţiilor, pe seama finalizării lucărilor începute anul trecut, precum şi sectorul agricol, datorită investiţiilor de modernizare din ultimii ani, precum şi faptului că cererea de produse alimentare este aproape inelastică", a spus Hăncilă.
Ea anticipează că, pe parcursul anului 2009, PIB-ul va înregistra o dinamică reală negativă de aproximativ 2%, dacă guvernul îşi va respecta promisiunile şi va investi fonduri substanţiale în infrastructură, compensând astfel scăderea sectorului rezidenţial, iar băncile vor relua creditarea economiei reale.
"Consider că cea mai mare contracţie a PIB se va înregistra în primul semestru al anului, urmând ca în cea de-a doua jumătate a lui 2009, economia să cunoască o uşoară revenire sau măcar o reducere a amplitudinii scăderii reale, pe seama revigorării creditului şi investitiilor publice", a încheiat Hăncilă.
Pe de altă parte, Pal estimează că PIB-ul a scăzut în primul trimestru cu 4,1% faţă de perioada similară din 2008, în contextul în care partea de producţie industrială a înregistrat o contracţie de 15 - 16%, iar sectorul de retail a scăzut cu circa 6%.
"Construcţiile au înregistrat o uşoară creştere, dar au înregistrat o decelerare foarte mare faţă de evoluţia din 2008, când au urcat cu 26%. Agicultura a fost în primul trimestru uşor pe plus, iar în ceea ce priveşte sectorul serviciilor cred că a existat o uşoară scădere. De asemenea, pe partea de cerere, adică consum şi investiţii, consider că a existat o scădere", a spus Pal.
Institutul Naţional de Statistică (INS) va publica, vineri, 15 mai, datele privind evoluţia PIB în primul trimestru.
Creşterea economică a încetinit în ultimul trimestru al anului trecut la 2,9%, minimul înregistrat în perioada respectivă în ultimii nouă ani, ceea ce a limitat avansul PIB la 7,1% în 2008, cu 1,1 puncte procentuale peste nivelul din 2007, potrivit datelor INS.
La finele lunii martie, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, a spus că instituţia estimează pentru primul trimestru o scădere economică de 2,9%, cu o valoarea a produsului intern brut de 88,5 miliarde lei, faţă de 91,13 miliarde lei în primele trei luni din 2008, în preţuri comparabile.
(Material realizat de Alexandra Chelu; alexandra.chelu@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO