Economia a scăzut cu 8,7% în trimestrul doi

Economia a scăzut în trimestrul al doilea cu 8,7% faţă de perioada similară din 2008 şi cu 1,1% faţă de primele trei luni ale anului în curs, contracţii cu 0,1 puncte sub cele mai recente estimări, cel mai mare declin, de 14,2%, fiind înregistrat de sectorul construcţiilor, a anunţat marţi INS.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Economia a scăzut cu 8,7% în trimestrul doi

Economia a scăzut cu 8,7% în trimestrul doi (Imagine: Mediafax Foto)

Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat în primul semestru al anului o scădere de 7,6% faţă de semestrul unu al anului precedent, aceeaşi proiecţie cu cea indicată iniţial de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În termeni nominali, PIB a fost de 120,4 miliarde de lei în preţuri curente în trimestrul doi şi 206,451 miliarde lei după prima jumătate a anului.

Noua estimare a Produsului Intern Brut pentru finele anului, luată în calcul la rectificarea bugetară, este de 497,3 miliarde de lei, în scădere de la prognoza iniţială de 531 miliarde de lei.

Datele provizorii publicate de Statistică pe 13 august indicau o reducere a PIB în termen reali de 8,8% comparativ cu perioada similară din 2008 şi de 1,2% faţă de trimestrul anterior. În primele trei luni ale anului, contracţia economiei a fost de 6,2% comparativ cu perioada similară din 2008.

"Diminuarea cu 8,7% a volumului Produsului Intern Brut în trimestrul doi 2009, comparativ cu trimestrul doi 2008, s-a datorat reducerii importante ale volumului de activitate înregistrat în agricultură, silvicultură şi piscicultură (-9,1%), industrie (-7,3%), construcţii (-14,2%), comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi comunicaţii (-11,4%) şi activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-7,4%). Alte activităţi de servicii şi-au mărit volumul de activitate cu 1,4%", se arată în comunicatul detaliat al INS privind PIB.

Volumul impozitelor nete pe produs colectate la bugetul de stat au înregistrat o scădere de 13,6%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, cererea internă a scăzut cu 15,6% în trimestrul doi faţă de acelaşi trimestru din 2008, în principal din cauza reducerii cu 12% a consumului final total şi cu 25,6% a formării brute de capital fix. Cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a diminuat cu 15%, consecinţă a reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-20,6%) şi al serviciilor prestate populaţiei (-20,4%).

Faţă de trimestrul unu, reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în agricultură, silvicultură şi piscicultură (-1,7%), construcţii (-11%), comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi comunicaţii (-4,4%) şi activităţi financiare, de tranzacţii imobiliare, închirieri şi servicii pentru întreprinderi (-4,1%). Industria şi alte activităţi de servicii şi-au mărit volumul de activitate cu 4,5%, respectiv cu 0,2%.

Îm aceeaşi perioadă, volumul impozitelor nete pe produs colectate la bugetul de stat s-a diminuat cu 3%.

Consumul final total s-a redus cu 2,8%, în principal pe seama unor cheltuieli pentru consum ale gospodăriilor populaţiei mai mici cu 3,5%, însă consumul final individual al administraţiilor publice şi cel final colectiv efectiv al administraţiilor publice a crescut cu 1,4%, respectiv cu 4,4%.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o creştere cu 4,9% comparativ cu trimestrul unu din 2009.

Potrivit INS, descreşterea exportului net s-a atenuat pe seama creşterii într-o mai mare măsură a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (+5%), în raport cu creşterea volumului importurilor de bunuri şi servicii (+3,1%).

În 2008, România a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 7,1%. În primul trimestru al acestui an, economia s-a contractat cu 6,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut, al şaselea declin al PIB la nivelul UE, din cauza scăderilor mai accentuate în agricultură şi industrie. Comparativ cu trimestrul IV din 2008, scăderea economică a fost de 4,6%.

Fondul Monetar Internaţional prognozează pentru România o scădere economică de 8-8,5% în 2009, dublu faţă de estimarea de 4,1% din luna martie, când a fost negociat acordul stand-by.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici