- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.09.2023, 21:41)
- Bogdan Cojocaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Economia americană, cea mai mare din lume, este ca dimensiune cu 80% peste cea a zonei euro
Economia americană, cea mai mare din lume, este ca dimensiune cu 80% peste cea a zonei euro. Dar decalajul nu a fost întotdeauna aşa mare. De fapt, diferenţa a făcut-o pandemia de COVID-19.
Urmărește
21134 afișări
În majoritatea crizelor, după plonjoane în adâncimile recesiunii, economia europeană nu-şi revine cu viteză, ci stagnează. În schimb, economia americană se lansează în sus cu explozie de reactor de rachetă, scrie Ziarul Financiar.
Apoi, autorităţile americane – guvernul şi banca centrală - tind să acţioneze mai rapid şi mai în forţă, fără ezitări, decât cele europene. Asupra acestui decalaj atrage atenţia Arnaud Leparmentier, corespondent la New York pentru publicaţia franceză Le Monde. El a observat că în 2008 zona euro şi SUA aveau PIB-uri (la preţuri curente) echivalente cu 14.200 miliarde de dolari şi 14.800 miliarde de dolari, adică aproape egale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
După 15 ani, economia europeană abia a ajuns la 15.000 miliarde de dolari, în timp ce PIB-ul american a sărit la 26.900 miliarde dolari. Diferenţa a trecut de la una neglijabilă la una de 80%.
Think-tankul de la Bruxelles European Centre for International Political Economy a publicat un clasament al PIB per capita pentru statele americane şi cele europene. Italia este cu puţin înaintea Mississippi, cel mai sărac dintre cele cincizeci de state americane, în timp ce Franţa este situată între Idaho şi Arkansas, respectiv al 48-lea şi al 49-lea stat american.
Germania nu salvează turma Europei, fiind între Oklahoma şi Maine (locul 38 şi 39). Subiectul ar fi inabordabil în ţări precum Franţa, unde s-ar scoate imediat în faţă chestiuni precum speranţa de viaţă, junk food sau inegalităţile.
Europa stă mai bine, în sensul pozitiv, la ele. Şi britanicii s-ar simţi lezaţi. Financial Times se întreba nu de mult „Este Regatul Unit într-adevăr la fel de sărac ca Mississippi?“ Leparmentier aminteşte că în această vară Wall Street Journal a scris despre armatele de americani care traversează Atlanticul pentru a gusta dulcele trai european.
Este dulce pentru ei din simplul motiv că îşi permit preţurile europene. Explicaţia a fost găsită de Wall Street Journal: cu o populaţie care îmbătrâneşte, dar care-şi preţuieşte timpul liber, Europa stagnează economic. Iar problemelor demografice şi celor legate de productivitate li s-au suprapus pandemia şi războiul pornit de Rusia contra Ucrainei. Dacă tendinţele actuale continuă, arată studiul European Centre for International Political Economy, decalajul dintre PIB per capita al SUA şi cel al zonei euro va ajunge ca până în 2035 să fie la fel de mare ca cel dintre Japonia şi Ecuador astăzi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe