Economia americană, cea mai mare din lume, este ca dimensiune cu 80% peste cea a zonei euro

Economia americană, cea mai mare din lume, este ca dimensiune cu 80% peste cea a zonei euro. Dar de­calajul nu a fost întotdeauna aşa mare. De fapt, diferenţa a făcut-o pandemia de COVID-19.

Urmărește
21134 afișări
Imaginea articolului Economia americană, cea mai mare din lume, este ca dimensiune cu 80% peste cea a zonei euro

În majoritatea crizelor, după plonjoane în adâncimile recesiunii, economia europeană nu-şi revine cu viteză, ci stagnează. În schimb, eco­no­mia americană se lansează în sus cu explozie de reactor de rachetă, scrie Ziarul Financiar.

Apoi, autorităţile americane – guvernul şi banca centrală - tind să acţioneze mai rapid şi mai în forţă, fără ezitări, decât cele europene. Asu­pra acestui decalaj atrage atenţia Arnaud Leparmentier, corespondent la New York pentru publicaţia fran­ceză Le Monde. El a observat că în 2008 zona euro şi SUA aveau PIB-uri (la preţuri curente) echiva­lente cu 14.200 miliarde de dolari şi 14.800 miliarde de dolari, adică aproape egale.

După 15 ani, economia euro­peană abia a ajuns la 15.000 miliarde de dolari, în timp ce PIB-ul american a sărit la 26.900 miliarde dolari. Di­ferenţa a trecut de la una neglijabilă la una de 80%.

Think-tankul de la Bruxelles European Centre for International Political Economy a publicat un cla­sament al PIB per capita pentru statele americane şi cele europene. Italia este cu puţin înaintea Missi­ssi­ppi, cel mai sărac dintre cele cincizeci de state americane, în timp ce Franţa este situată între Idaho şi Arkansas, respectiv al 48-lea şi al 49-lea stat american.

Germania nu salvează turma Europei, fiind între Oklahoma şi Maine (locul 38 şi 39). Subiectul ar fi inabordabil în ţări precum Franţa, unde s-ar scoate imediat în faţă ches­tiuni precum speranţa de viaţă, junk food sau inegalităţile.

Europa stă mai bine, în sensul pozitiv, la ele. Şi britanicii s-ar simţi lezaţi. Financial Times se întreba nu de mult „Este Regatul Unit într-adevăr la fel de sărac ca Mississippi?“ Leparmentier aminteş­te că în această vară Wall Street Jour­nal a scris despre armatele de ame­ricani care traversează Atlanticul pentru a gusta dulcele trai european.

Este dulce pentru ei din simplul motiv că îşi permit preţurile europene. Explicaţia a fost găsită de Wall Street Journal: cu o populaţie care îmbătrâneşte, dar care-şi preţuieşte timpul liber, Europa stagnează economic. Iar problemelor demografice şi celor legate de productivitate li s-au suprapus pandemia şi războiul pornit de Rusia contra Ucrainei. Dacă tendinţele actuale continuă, arată studiul European Centre for International Political Economy, decalajul dintre PIB per capita al SUA şi cel al zonei euro va ajunge ca până în 2035 să fie la fel de mare ca cel dintre Japonia şi Ecuador astăzi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici