Economia Chinei a crescut în noiembrie cu cel mai bun ritm din 2010

Conform statisticilor Markit Economics economia Chinei a crescut pentru a şaptea lună consecutiv în noiembrie, cu un ritm în accelerare, spre maximul din martie 2010, evoluţie influenţată de redinamizarea comerţului internaţional şi de mix-ul relaxat de politici economice în implementare.

Urmărește
277 afișări
Imaginea articolului Economia Chinei a crescut în noiembrie cu cel mai bun ritm din 2010

Conform statisticilor Markit Economics economia Chinei a crescut pentru a şaptea lună consecutiv în noiembrie, cu un ritm în accelerare, spre maximul din martie 2010, evoluţie influenţată de redinamizarea comerţului internaţional şi de mix-ul relaxat de politici economice în implementare. 

Markit Economics a publicat joi statisticile cu privire la dinamica indicatorilor Caixin PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din China în noiembrie şi perioada ianuarie-noiembrie 2020, arată o analiză semnată de Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania.

Cu un PIB nominal de 14.5 trilioane dolari în trimestrul III China este a doua economie a lumii după SUA. În 2019 PIB-ul nominal al Chinei a depăşit PIB-ul nominal din Zona Euro (principalul partener economic al României).b Totodată, China a devenit cel mai important partener comercial al Uniunii Europene în 2020, detronând Statele Unite, evoluţie influenţată şi de confruntarea comercială SUA-China.

La nivelul industriei prelucrătoare indicatorul PMI s-a majorat cu 1,3 puncte lună/lună la 54,9 puncte în noiembrie, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2010. Se evidenţiază majorarea comenzilor noi şi producţiei (cele mai bune dinamici din ultimii 10 ani), susţinută de redinamizarea comerţului internaţional, dar şi de creşterea cererii interne.

De asemenea, industria Chinei a generat noi locuri de muncă pentru a treia lună consecutiv în noiembrie, cu cel mai bun ritm din mai 2011.

Nu în ultimul rând, componenta perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni s-a menţinut la un nivel ridicat în noiembrie, semnalând premise de continuare a climatului favorabil din sfera industriei prelucrătoare pe termen scurt.

Producţia industrială din China a crescut pentru a şaptea lună la rând în octombrie, cu un ritm anual în consolidare la 6,9% (maximul din martie 2019).

Totodată, sectorul de servicii (care reprezintă aproximativ 60% din economie) a crescut pentru a şaptea lună consecutiv în noiembrie, cu un ritm în accelerare: indicatorul PMI în urcare cu un punct lună/lună la 57,8 puncte, maximul din iunie.

Majorarea comenzilor noi cu cel mai bun ritm din aprilie 2010, creşterea locurilor de muncă cu cea mai bună dinamică din octombrie 2010 şi ameliorarea componentei perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni (la maximul din aprilie 2011) exprimă premise favorabile pentru sectorul terţiar din a doua economie a lumii în trimestrele următoare.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare şi sectorul de servicii) a crescut cu un ritm lunar de 1,8 puncte la 57,5 puncte în noiembrie, cel mai ridicat nivel din martie 2010.

Astfel, în perioada ianuarie-noiembrie indicatorul PMI Compozit a înregistrat un nivel mediu de 51 puncte în scădere cu 0,7 puncte an/an. Evoluţia a fost determinată de declinul indicatorului PMI din sectorul terţiar cu 1,9 puncte an/an la 50,6 puncte. Pe de altă parte, indicatorul PMI din industria prelucrătoare a urcat cu 0,6 puncte an/an la 50,9 puncte.

Conform previziunilor macroeconomice actualizate recent de OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) PIB-ul Chinei ar putea decelera de la 6,1% an/an în 2019 la 1,8% an/an în 2020, o accelerare la 8% an/an fiind posibilă în 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici