Economia germană a crescut cu 0,4% în trimestrul patru, iar cea franceză cu 0,3%,ambele sub estimări

Economia Germaniei a crescut cu 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de trimestrul anterior, iar PIB-ul Franţei s-a majorat cu 0,3%, ambele cifre fiind sub media estimărilor înaintate de economişti, transmite Reuters.

Urmărește
5 afișări

Germania şi Franţa sunt cele mai mari economii din zona euro, generând aproape jumătate din PIB-ul blocului de 17 state.

Economiştii anticipau o creştere economică de 0,5% în Germania în trimestrul al patrulea al lui 2010 faţă de perioada iulie-septembrie. În cazul Franţei, estimările indicau un avans de 0,6% al PIB în aceeaşi perioadă.

În trimestrul al treilea, economia Germaniei creştea cu 0,7%, iar cea a Franţei cu 0,3%.

Căderile de zăpadă şi vremea rece au contribuit la frânarea activităţii economice, afectând în principal sectorul construcţiilor, care ar putea înregistra o revenire semnificativă odată cu îmbunătăţirea condiţiilor meteo.

Creşterea economică din zona euro a încetinit semnificativ în a doua jumătate a anului trecut, după un trimestru doi când PIB-ul Germaniei a avansat cu 2,2% faţă de primele trei luni.

Datele din alte state ale zonei euro ar putea reconfirma "revenirea economică în două viteze" din Europa, cu creşteri în statele cu o situaţie economică şi financiară solidă şi probleme "la periferie", în ţările cu deficite bugetare şi datorii de stat prea mari.

Economia Portugaliei a scăzut cu 0,3% în trimestrul al patrulea al anului trecut, potrivit datelor prezentate luni, iar PIB-ul Greciei s-a contractat probabil, potrivit estimărilor, cu 1,2%.

Analiştii estimează pentru Spania o creştere de 0,2% pentru ultimele trei luni din 2010.

În statele dezvoltate din afara zonei euro, Marea Britanie a înregistrat o contracţie a economiei în ultimul trimestru al anului trecut, iar estimările pentru 2011 sunt pesimiste, pe fondul măsurilor de reducere a deficitului bugetar pregătite de guvern, cu reduceri importante ale cheltuielilor publice.

Pe de altă parte, creşterea economică solidă din Suedia ar putea determina banca centrală să crească dobânzile. Decizia de politică monetară pentru luan în curs a instituţiei de supraveghere bancară din Suedia va fi anunţată în cursul zilei de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici