- Home
- Economic
- BERLIN, (14.01.2016, 13:21)
- Anca Dumitrescu
Economia Germaniei a crescut cu 1,7% în 2015, sfidând încetinirea globală
Economia Germaniei a înregistrat o creştere de 1,7% în 2015, susţinută de rata ridicată a angajărilor şi politica monetară expansionistă care alimentează consumul intern, într-o perioadă în care comerţul mondial încetineşte, a anunţat joi Biroul Federal de Statistică, într-o conferinţă de presă.
Urmărește
422 afișări
Economia Germaniei a crescut cu 1,7% în 2015, sfidând încetinirea globală
Primele estimări oficiale referitoare la evoluţia PIB în trimestrul al patrulea vor fi publicate în februarie, iar analiştii Bloomberg anticipează un avans de 0,4%.
Germania, cea mai mare economie din zona euro, beneficiază mai mult decât oricare alt stat din regiune de măsurile de stimulare ale Băncii Centrale Europene (BCE).
Rata şomajului se află la un minim record, salariile cresc, iar preţul petrolului este cu peste 37% mai ieftin faţă de anul trecut. Datorită acestor factori, consumul intern a devenit motorul creşterii economiei germane, iar exportatorii îşi transferă atenţia de la pieţele emergente care încetinesc spre economiile dezvoltate care îşi revin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Vom prioritiza proiectele publice
-
Ţările NATO şi-au crescut cheltuielile militare. Ameninţările Rusiei şi întoarcerea lui Donald Trump au făcut ca Europa şi Canada să-şi majoreze cheltuielile pentru apărare cu 20% în 2024
-
Criza de la Şantierul Naval Mangalia. BNS: DAMEN renunţă la acţiuni, statul român are drept de preempţiune
"Germania a înregistrat în 2015 o creştere economică uşor peste potenţial, pentru al doilea an consecutiv. Perspectiva pentru 2016 este favorabilă, consumul va avea cea mai mare contribuţie la creştere, dar îngrijorările legate de China arată unde există riscurile economice relevante, mai ales în mediul extern", a declarat Joerg Zeuner, economist şef la banca de stat KfW.
China a devenit dintr-un motor de creştere regional şi global un risc pentru comerţ, ca urmare a reechilibrării economiei de la investiţii către servicii şi comerţ.
În Germania, consumul intern a crescut cu 1,9% anul trecut, cel mai mult după anul 2000, faţă de 0,9% în 2014, potrivit biroului de statistică.
Creşterea cheltuielilor guvernamentale a accelerat de la 1,7% la 2,8%, cel mai rapid ritm după recesiunea din 2009.
Cererea internă a contribuit cu 1,5 puncte procentuale la PIB.
Exporturile au urcat cu 5,4%, iar importurile cu 5,7%.
Guvernul a înregistrat un excedent bugetar de 0,5% din PIB.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Taxă de la 740 de lei pentru această categorie de șoferi! Inspecția RAR, polița RCA și ITP sunt obligatorii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe