Germania este acum supusă unui tarif de 10% pentru exporturile către SUA. Dar o taxă de 20% ar putea fi aplicată în viitorul apropiat, în ciuda unei pauze de 90 de zile.
Companii precum Birkenstock ar putea transfera aceste costuri suplimentare către consumatori, prin creșterea prețurilor. Chiar dacă producătorul german de încălțăminte a declarat că nu a observat încă o scădere semnificativă a cererii, o parte dintre clienți ar putea deveni mai reticenți în fața unor prețuri mai mari – sandalele Arizona din piele ajung deja la 350 de dolari în SUA.
Deși produc 95% din încălțăminte în fabrici proprii din Germania și sunt mai puțin expuși tarifelor decât alte branduri, cei de la Birkenstock se confruntă cu o piață americană sensibilă, în care vânzările de pantofi au scăzut deja cu 9,5% față de anul trecut, potrivit unui sondaj din industrie. Cu toate acestea, compania își continuă planurile de expansiune și intenționează să deschidă încă cinci magazine în SUA până la finalul lui septembrie.
Situația este similară pentru producătorii germani de bere și vin. SUA este a treia piață ca mărime pentru berea germană în afara Uniunii Europene, iar costurile de producție au crescut semnificativ în ultimii ani.
În plus, vinurile germane – în special Rieslingul – generează venituri de aproximativ 63 de milioane de euro anual în SUA, adică o șesime din totalul exporturilor de vin ale Germaniei.
Economiștii avertizează că aceste tarife vamale vin într-un moment extrem de fragil pentru economia Germaniei, care ar putea înregistra al treilea an consecutiv de recesiune – o premieră istorică.
În 2024, SUA a fost cel mai mare partener comercial al Germaniei, cu un volum al schimburilor de 253 de miliarde de euro.