Economia Greciei va reîncepe să crească în al treilea trimestru

Economia Greciei va ieşi din recesiunea acutizată de măsurile de austeritate cerute de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional şi va reîncepe să crească în al treilea trimestru al acestui an, susţinută de avansul exporturilor, a declarat ministrul elen al Dezvoltării, citat de Reuters.

Urmărește
63 afișări
Imaginea articolului Economia Greciei va reîncepe să crească în al treilea trimestru

Economia Greciei va reîncepe să crească în al treilea trimestru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Exporturile au crescut cu 8% anul trecut, în pofida unei scăderi economice accentuate, estimată la 4,2%, a afirmat ministrul elen al Dezvoltării, Mihalis Chrysohoidis, într-un interviu acordat Reuters. El consideră creşterea exporturilor ca fiind "un nou miracol".

Ministrul a adăugat că în cel de-al treilea trimestru vor începe să apară primele semne de creştere economică.

"Obiectivul nostru este ca în acest an să avem o contribuţie a exporturilor la Produsul Intern Brut (PIB) mai mare cu un punct procentual", a menţionat oficialul elen.

Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează că economia elenă va reîncepe să crească în al patrulea trimestru, iar pe ansamblul acestui an, PIB va coborî cu 3%.

Chrysohoidis estimează că turismul, unul dintre motoarele economiei, îşi va reveni după doi ani de declin, în condiţiile în care europenii, încurajaţi de îmbunătăţirea situaţiei economice din ţările lor, vor reveni la vară în Grecia.

Grecia are dreptul la alocarea a 22 de miliarde de euro, în ajutoare regionale, din bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013.

"Principala prioritate este de a absorbi mai multe fonduri de dezvoltare europene", a spus Chrysohoidis.

În plus, autorităţile de la Atena vor lansa un fond mixt, public şi privat, destinat sprijinirii dezvoltării şi antreprenoriatului, care va asigura cinci miliarde de euro în împrumuturi şi garanţii pe doi ani pentru promovarea unor afaceri noi şi inovative.

Alte iniţiative guvernamentale privesc sprijinirea angajărilor de tineri şi îmbunătăţirea mediului investiţional prin simplificarea procedurilor de demarare a afacerilor.

Chrysohoidis enumeră printre cele mai mari ameninţări la adresa strategiei de creştere a guvernului tensiunile sociale şi atitudinea pesimistă a populaţiei.

Grecia a acceptat anul trecut un acord de împrumut în valoare de 110 miliarde de euro de la UE şi FMI, pentru a evita colapsul financiar. În schimbul ajutorului, Atena a promis implementarea unor măsuri drastice de austeritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici