Economia mondială a continuat să scadă în noiembrie - Banca Transilvania

Datele publicate de Markit Economics exprimă continuarea tendinţei de ajustare a economiei mondiale în luna noiembrie, evoluţie determinată de nivelul ridicat al presiunilor inflaţioniste şi percepţiei de risc investiţional, scrie Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania

Urmărește
1044 afișări
Imaginea articolului Economia mondială a continuat să scadă în noiembrie - Banca Transilvania

Economia mondială a continuat să scadă în noiembrie - Banca Transilvania

Markit Economics a comunicat recent datele cu privire la evoluţia indicatorului PMI (Purchasing Managers’ Index) Compozit (industria prelucrătoare şi sectorul de servicii) la nivelul economiei mondiale în luna noiembrie şi intervalul ianuarie –
noiembrie 2022. Barometrul pentru activitatea economică globală este calculat lunar împreună cu JPMorgan şi S&P Global şi reflectă evoluţia comenzilor noi, producţiei, locurilor de muncă, stocurilor, perspectivelor pe termen scurt şi preţurilor, cu menţiunea că pragul de 50 de puncte separă creşterea de scădere.

Indicatorul PMI Compozit a scăzut cu un punct lună/lună la 48 puncte în noiembrie, cel mai redus nivel din luna iunie 2020.

Declinul comenzilor noi cu cel mai sever ritm din ultimii doi ani şi jumătate (componenta export în scădere pentru a noua lună consecutiv) exprimă premise de persistenţă a unui climat dificil în economia mondială în perioada imediat următoare.

Pe de altă parte, companiile au continuat să genereze noi locuri de muncă în noiembrie, dar cu un ritm în decelerare.

Se evidenţiază ajustarea înregistrată la nivelul industriei prelucrătoare, pentru a treia lună consecutiv în noiembrie, cu un ritm în intensificare – indicatorul PMI în diminuare cu 0,6 puncte raportat la octombrie, la 48,8 puncte, minimul din iunie
2020.

De asemenea, sectorul de servicii s-a ajustat pentru a doua lună la rând în noiembrie – indicatorul PMI în diminuare cu o rată lunară de 1,1 puncte la 48,1 puncte, minimul din mai 2020.

Din perspectiva analizei sectoriale se evidenţiază redinamizarea din sfera serviciilor financiare în luna noiembrie.

Pe de altă parte, activitatea economică s-a ajustat în ramurile servicii de afaceri, bunuri de consum, servicii de consum, bunuri intermediare şi bunuri de investiţii.

Analiza pe regiuni evidenţiază scăderea activităţii economice în SUA, Zona Euro, Marea Britanie, Japonia, China şi Brazilia.

Pe de altă parte, activitatea economică s-a stabilizat în Rusia şi a crescut în India luna trecută.

În dinamică an/an indicatorii PMI Compozit, din industria prelucrătoare şi din sectorul de servicii au scăzut în noiembrie cu dinamici de 6,8 puncte, 5,4 puncte, respectiv 7,5 puncte.

Astfel, în perioada ianuarie – noiembrie 2022 aceşti indicatori au înregistrat niveluri medii de 50,9 puncte, 51,5 puncte, respectiv 51,3 puncte, în diminuare cu dinamici anuale de 3,9 puncte, 3,3 puncte, respectiv 3,9 puncte.

Prognozele de toamnă ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) exprimă perspective de creştere pentru economia mondială cu ritmuri anuale în temperare de la 6,0% în 2021 la 3,2% în 2022, respectiv 2,7% în 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici