- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Economia mondială accelerează în februarie, pentru a opta lună consecutiv
- Markit Economics a publicat statisticile cu privire la evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din economia mondială în a doua lună a anului 2021.
- Statisticile indică în februarie o creştere a economiei mondiale pentru a opta lună consecutiv, cu cel mai bun ritm din octombrie.
- Evoluţia e influenţată de ameliorarea indicatorilor din sfera crizei sanitare şi de mix-ul de politici economice în implementare, arată Andrei Rădulescu, de la Banca Transilvania.
FOTO: Profimedia
Miercuri Markit Economics a publicat statisticile cu privire la evoluţia indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din economia mondială în a doua lună a anului curent, arată Rădulescu, Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania.
Aceşti indicatori sunt estimaţi împreună cu JPMorgan şi reflectă dinamica comenzilor noi, producţiei, locurilor de muncă şi preţurilor din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii, pragul de 50 puncte separând creşterea de scădere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
-
Preşedintele Azerbaidjanului: avionul a fost supus unei „interferenţe fizice şi tehnice externe”
-
Putin şi-a cerut scuze deoarece „incidentul tragic” cu avionul azer a avut loc în spaţiul rusesc
Industria prelucrătoare (motorul economiei mondiale) a crescut pentru a opta lună la rând în februarie, confirmându-se intrarea într-un nou ciclu economic. Indicatorul PMI s-a majorat cu un ritm lunar de 0,3 puncte la 53,9 puncte în februarie, cea mai bună evoluţie din ianuarie 2018.
Ameliorarea componentei perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni (spre maximul ultimelor 81 de luni) exprimă premise favorabile pentru dinamica industriei prelucrătoare în trimestrele următoare.
De asemenea, producţia a accelerat uşor în februarie, evidenţiindu-se dinamica componentei bunuri de capital, cu impact de antrenare în economie şi implicaţii favorabile la nivelul climatului din piaţa forţei de muncă.
Pe de altă parte, comenzile noi totale din industria prelucrătoare au decelerat în februarie (la minimul ultimelor cinci luni), evoluţie determinată de distorsiunilor la nivelul lanţurilor de producţie, în contextul persistenţei restricţiilor în Europa.
Analiza din perspectiva regională evidenţiază majorarea industriei prelucrătoare în Germania, Olanda, SUA şi Brazilia în luna februarie. Pe de altă parte, industria prelucrătoare a decelerat luna trecută în China şi Japonia şi a scăzut în Grecia, Kazahstan, Malaysia, Tailanda, Mexic şi Myanmar.
De asemenea, sectorul de servicii a crescut pentru a opta lună la rând în februarie: indicatorul PMI în urcare cu 1,2 puncte lună/lună la 52,8 puncte, maximul din octombrie.
Se evidenţiază accelerarea comenzilor noi spre cel mai ridicat nivel din ianuarie 2020, evoluţie care exprimă premise favorabile pentru dinamica sectorului terţiar în trimestrele următoare.
Pe de altă parte, componenta locuri de muncă s-a deteriorat în februarie (indicatorul PMI a revenit sub nivelul de 50 puncte).
Din perspectiva regională se evidenţiază dinamica sectorului de servicii în SUA (prima economie a lumii), China, India, Rusia şi Australia. Pe de altă parte, sectorul terţiar a continuat să scadă în Zona Euro şi a înregistrat ajustări în Japonia, Marea Britanie şi Brazilia în luna februarie.
Astfel, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare şi sectorul de servicii) a crescut cu un ritm lunar de 0,9 puncte la 53,2 puncte în februarie (maximul din luna octombrie).
Cu alte cuvinte, economia mondială a crescut pentru a opta lună consecutiv în februarie, cu un ritm în accelerare.
Se evidenţiază majorarea comenzilor noi (cea mai bună evoluţie din ultimele trei luni), susţinută de consolidarea climatului pozitiv din anumite ţări (SUA) şi redinamizarea comenzilor de export.
De asemenea, componenta perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni s-a atenuat marginal, poziţionându-se în apropiere de maximul din 2015.
Nu în ultimul rând, componenta locuri de muncă s-a situat în teritoriu de creştere pentru a şasea lună la rând în februarie (indicatorul în consolidare la 50,1 puncte).
Din perspectiva regională se evidenţiază creşterea economică din:
- SUA (cel mai bun ritm din ultimii şase ani şi jumătate)
- India (cea mai bună evoluţie din ultimii nouă ani)
- China, Germania
- Italia
- Rusia
Pe de altă parte, economiile din Japonia, Marea Britanie, Franţa şi Brazilia au scăzut în luna februarie.
Conform celor mai recente prognoze ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) economia mondială ar putea creşte cu dinamici anuale de 5,5% în 2021 şi 4,2% în 2022, după declinul cu 3,5% an/an din 2020 (determinat de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent).
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:18
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 16:15
Preşedintele Azerbaidjanului: avionul a fost supus unei „interferenţe fizice şi tehnice externe”