Economia mondială încetineşte. Zona euro se află deja într-o uşoară recesiune

Creşterea economiei mondiale încetineşte, zona euro a intrat într-o uşoară recesiune, iar Statele Unite se află în pericol de a avea aceeaşi soartă, a avertizat, luni, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Urmărește
531 afișări
Imaginea articolului Economia mondială încetineşte. Zona euro se află deja într-o uşoară recesiune

Economia mondială încetineşte. Zona euro se află deja într-o uşoară recesiune (Imagine: Shutterstock)

OCDE a revizuit negativ prognoza de creştere a economiei mondiale, de la 4,2% la 3,4% pentru acest an, respectiv de la 4,6% la 3,8% pentru anul următor.

O încetinire şi mai puternică este posibilă dacă zona euro nu reuşeşte să controleze criza, iar politicienii americani nu reuşesc să se pună de acord asupra unui plan de reducere a cheltuielilor, a avertizat organizaţia.

În lipsa unor măsuri decisive din partea liderilor zonei euro, doar Banca Centrală Europeană are capacitatea de a limita criza din uniunea monetară, consideră analiştii OCDE. În Statele Unite însă, Rezerva Federală mai are puţine instrumente la îndemână, după ce a recurs deja la tipărirea de dolari.

Avansul economiei mondiale va fi susţinut de ţările emergente, însă şi acestea vor fi afectate de un declin al comerţului la nivel global.

Confruntată cu o criză fără precedent a datoriilor, zona euro a intrat deja în receisune şi va înregistra anul următor un avans de numai 0,2%, potrivit OCDE. Organizaţia anticipa, în raportul precedent, din mai, o creştere de 2% pentru zona euro.

Multe întrebări cheie legate de măsurile luate în zona euro împotriva crizei rămân fără răspuns, stârnind temeri chiar în privinţa celor mai solide economii ale blocului, după cum au demonstrat dificultăţile înregistrate de Germania la o licitaţie de vânzare de obligaţiuni săptămâna trecută.

"Vedem o creştere a contagiunii, care loveşte probabil şi Germania. Prioritatea absolută este de a stopa acestă evoluţie, iar pe termen scurt singurul actor care poate face aşa ceva este Banca Centrală Europeană", a declarat, într-un interviu pentru Reuters, economistul şef al OCDE, Pier Carlo Padoan.

Întrucât a inundat deja sistemul financiar cu lichidităţi, banca centrală americană are chiar mai puţin spaţiu de manevră dacă cea mai mare economie a lumii intră în recesiune. Această posibilitate a crescut, după ce Congresul a eşuat să ajungă la un acord privind reducerea deficitului, fără de care vor fi declanşate automat tăieri masive de cheltuieli.

"Considerăm că reducerea automată de cheltuieli va declanşa o recesiune în SUA", afirmă Padoan.

În cazul în care Congresul ajunge la un acord, Statele Unite ar putea avea o creştere de 1,7% în acest an şi 2% anul următor. În mai, OCDE estima un avans de 2,6 pentru 2011 şi 3,1% pentru anul următor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici