Economia mondială nu este pregătită suficient pentru o depreciere considerabilă a dolarului

Economia mondială nu este pregătită suficient pentru cazul în care încrederea investitorilor în dolar s-ar reduce în continuare, iar moneda, utilizată în comerţul internaţional şi la constituirea rezervelor naţionale, se va deprecia considerabil, potrivit unei analize AFP.

Urmărește
63 afișări
Imaginea articolului Economia mondială nu este pregătită suficient pentru o depreciere considerabilă a dolarului

Economia mondială nu este pregătită suficient pentru o depreciere considerabilă a dolarului (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Dolarul se va deprecia la cel mai redus nivel după 1995, dacă evoluţia cursului, în raport cu monedele marilor economii ale lumii, continuă trendul început la mijlocul lunii septembrie. Investitorii de pe pieţele valutare pariază masiv pe deprecierea monedei americane, potrivit datelor Chicago Mercantile Exchange.

În 1995, autorităţile de la Washington au decis să pună capăt deprecierii dolarului. Secretarul Trezoreriei de la acea dată, Robert Rubin, s-a declarat în favoarea unui dolar puternic. Actualul secretar, Timothy Geithner, este luat, însă, din ce în ce mai puţin în serios, în condiţiile în care investitorii şi analiştii anticipează că banca centrală americană va injecta mai multe miliarde de dolari în sistemul financiar.

"Dolarul ar putea să se deprecieze în continuare. Responsabilii Rezervei Federale (Fed) vor să urce un pic inflaţia", titrează Wall Street Journal. Publicaţia critică puternic politica Washingtonului de a cere aprecierea monedelor economiilor emergente, "inundând", în schimb, lumea cu propria monedă.

"Devalorizarea dolarului nu este o strategie pentru stimularea economiei mondiale", notează Wall Street Journal.

Deprecierea dolarului poate declanşa o serie de complicaţii în afara SUA. Moneda americană este, în continuare, un element foarte important pentru sistemul monetar internaţional, în condiţiile în care 85% din tranzacţiile efectuate pe piaţa valutară sunt denominate în dolari. Dolarul reprezintă, de asemenea, moneda în care sunt constituite 62% din rezervele valutare ale statelor.

Deprecierea brutală a monedei americane afectează încrederea unui număr incalculabil de jucători economici şi financiari. În mod normal, o astfel de evoluţie duce la creşterea preţului aurului, considerat o investiţie sigură în faţa inflaţiei.

"Politica monetară americană are ca scop apărarea intereselor americane, ceea ce este normal. Dar care sunt consecinţele pentru restul lumii? Mulţi spun că aici avem o problemă", a declarat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn.

Paul Volcker, fost preşedinte al Fed care a contribuit la limitarea inflaţiei din SUA în 1982, politică în urma căreia puterea dolarului a crescut, a făcut apel la începutul lunii octombrie la "menţinerea încrederii în dolar".

"În caz contrar, nimic nu va mai funcţiona", a spus el.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a afirmat săptămâna trecută că, fără o cooperare la nivel internaţional, multe state vor recurge la măsuri protecţioniste, aşa cum s-a făcut în anii 1930.

În 1931, decizia băncii centrale a Marii Britanii de a deprecia cu 20% lira sterlină, moneda utilizată în comerţul internaţional în acea perioadă, a avut un efect dezastruos asupra economiei mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici