- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.05.2019, 18:20)
- Izabela Cutieru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Economia românească ar putea creşte cu doar 3,2%, potrivit celei mai recente prognoze ale BERD
Economia românească va înregistra în acest an o creştere de doar 3,2%, o diminuare faţă de majorarea de 3,6% previzionată în luna noiembrie a anului trecut, potrivit celor mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Urmărește
111 afișări
Economia românească ar putea creşte cu doar 3,2%, potrivit celei mai recente prognoze ale BERD
Pentru 2020, prognozele actuale ale BERD vizează, de asemenea, o creştere de 3,2% a PIB-ului României.
„Consumul privat a fost principalul motor al creşterii în ultimii doi ani (deşi într-un ritm mai lent în 2018), susţinut de o politică fiscală ciclică, inclusiv creşterea salariilor şi reducerea consumului şi a impozitelor pe venit”, apreciază BERD.
Alimentate de creşterea absorbţiei fondurilor UE, contribuţia investiţiilor la creşterea economică a fost, de asemenea, pozitivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Rata şomajului, sub 4%, este cea mai scăzută din ultimul deceniu, făcând dificilă recrutarea de personal şi stimulând creşterea salariilor. „La sfârşitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus brusc un set de măsuri cu un potenţial impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv cel bancar, fonduri de pensii, energie şi telecomunicaţii. Deşi la sfârşitul lunii martie 2019, Executivul a atenuat unele dintre măsurile anunţate, încrederea investitorilor a fost afectată, fapt ce a avut un impact negativ asupra activităţii economice în ansamblu”, se arată în raportul BERD.
Instituţia avertizează asupra extinderii dezechilibrelor macroeconomice, deficitul de cont curent urcând la 4,6% din PIB în 2018 (de la 3,2% din PIB în 2017), iar deficitul bugetar a ajuns la 3% din PIB în urma politicilor fiscale mai relaxate. Inflaţia reprezintă, de asemenea, un motiv de îngrijorare, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani - 5,4% în iunie 2018 -, peste ţinta BNR de 2,5% plus/ minus un punct procentual. La finalul lui 2018, inflaţia s-a redus, ajungând la 3,3%.
Printre aspectele pozitive, BERD subliniază faptul că „datoria generală guvernamentală este încă la un nivel scăzut, raportat la standardele regionale, la aproximativ 37% din PIB”.
„Am revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei României în acest an, din cauza riscurilor crescute privind investiţiile, dar şi a înăspririi politicii monetare (rata dobânzii băncii centrale a fost majorată de trei ori în 2018, de la 1,75% la 2,5%) şi a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piaţa forţei de muncă, a prelungitei slăbiciuni din zona euro şi a schimbărilor negative produse în încrederea investitorilor globali”, conchide raportul BERD.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în anul 1991, urmărind investirea în fostele state membre ale blocului comunist şi ajutarea acestora în procesul de a face tranziţia către economia de piaţă. Pe parcursul ultimilor ani, instituţia a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe