Economia României va creşte cu 8,85% în trimestrul al treilea şi cu 3,75% în 2009

Produsul Intern Brut (PIB) al României va continua să crească accelerat în trimestrul al treilea din 2008, cu 8,85%, chiar dacă mai multe state europene au anunţat intrarea în recesiune, însă anul viitor avansul va fi de doar 3,75%, potrivit mai multor economişti români intervievaţi de Reuters.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Economia României va creşte cu 8,85% în trimestrul al treilea şi cu 3,75% în 2009

Economia României va creşte cu 8,85% în trimestrul al treilea şi cu 3,75% în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

Creşterea anuală a activităţii economice din România va fi inferioară celei din trimestrul al doilea, de 9,3%, din cauza influenţei problemele economiei mondiale.

Analiştii se aşteaptă ca avansul PIB pentru 2008, estimat la 8,45%, să fie cel mai mare din Europa, însă reducerea creditării şi politica monetară restrictivă vor diminua creşterea economică la doar 3,75% în 2009.

Criza financiară mondială a afectat foarte puţin ratele de creştere economică din Europa de Est în trimestrul al treilea, însă impactul asupra regiunii, inclusiv asupra României, se face simţit rapid în trimestrul al patrulea, întrucât problemele de lichiditate au întărit restricţiile de creditare şi au contribuit la reducerea cererii.

"Creşterea din acest an va fi ridicată, există încă o anumită inerţie provenită din contractele aflate în derulare", a declarat Ionuţ Dumitru, şeful diviziei de cercetare a Raiffeisen Bank.

Principalul suport pentru economie, în trimestrul al treilea, va continua să fie asigurat de sectorul industrial şi construcţii, consideră analiştii, consumul încă ridicat şi recolta agricolă mai bună decât cea din anul precedent.

Totuşi, în ultimele luni ale anului toţi aceşti indicatori au fost afectaţi de cererea mai scăzută, determinată de condiţiile mai dure de finanţare, după ce lichiditatea redusă a urcat dobânzile interbancare la cele mai ridicate valori din ultimii ani, au precizat analiştii.

Companii mari ca Dacia sau ArcelorMittal au redus sau chiar au oprit producţia în ultima perioadă.

În timp ce trimestrul al patrulea va fi afectat doar parţial de impactul problemelor economiei mondiale, 2009 nu pare foarte optimist pentru România, analiştii estimând un avans al PIB-ului de 3,75%, cel mai redus din ultimii nouă ani.

"Creşterea de anul următor va fi afectată de întinderea recesiunii la nivel mondial, finanţarea externă mai dificilă, politicile monetare restrictive de la începutul anului 2008 şi un efect semnificativ de bază", a spus Otilia Ciotau de la Piraeus Bank.

Banca Naţională a României (BNR) a urcat rata dobânzii de politică monetară cu 3,25 puncte procentuale, din octombrie 2007, până la 10,25%, pentru a combate presiunile inflaţioniste, cauzate de creşterea consumului.

BNR ar putea fi forţată să urmeze exemplul altor bănci centrale europene şi să reducă dobânda cheie în trimestrul al patrulea, consideră unii analişti. Totodată, scăderea presiunii asupra leului, ca urmare a politicii de reducere a riscului, ar putea întârzia o asemenea măsură.

Un analist al agenţiei de rating Moody's a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că se aşteaptă ca România să intre în recesiune în 2009, prognoză criticată de guvern şi banca centrală.

Cele mai recente estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză indică pentru acest an o creştere economică de 9,1%, iar pentru 2009 de 6%. Prognozele băncii centrale plasează avansul PIB la 8-9% în acest an şi 4-5% în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici