Economia rusă nu va fi afectată în mod semnificativ de criza financiară

Economia rusă va reuşi să iasă din cea mai gravă criză financiară fără să fie afectată în mod semnificativ, întrucât se bazează pe sutele de miliarde de petrodolari, apreciază analiştii.

Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului Economia rusă nu va fi afectată în mod semnificativ de criza financiară

Economia rusă nu va fi afectată în mod semnificativ de criza financiară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Piaţa bursieră din Rusia a înregistrat, săptămâna trecută, cel mai mare declin din ultimii zece ani, în contextul şocurilor din sectorul financiar mondial, scăderii preţurilor materiilor prime şi lipsei de lichiditate din sistemul bancar local.

Totuşi, întrucât preţul petrolului este de aproape zece ori mai mare decât în urmă cu un deceniu, economiştii consideră că Rusia va ieşi din această situaţie "doar cu câteva zgărieturi", notează AFP.

Declinul pieţei a fost "un test, nu o deviere întrucât guvernul a avut bani pentru a remedia situaţia", a declarat Chris Weafer, economist şef la banca de investiţii Uralsib Moscow.

După ce investitorii au ignorat mai multe apelurile ale autorităţilor de a-şi păstra calmul, Rusia a închis miercuri tranzacţiile cu acţiuni şi a implementat mai multe măsuri pentru remedierea situaţiei de pe piaţa financiară.

Autorităţile din Rusia au extins, joi, ajutorul de urgenţă acordat sectorului financiar, la peste 130 miliarde de dolari, pentru a susţine evoluţia acţiunilor şi a îmbunătăţi lichiditatea pieţelor.

Preşedintele rus Dimitri Medvedev a declarat că piaţa financiară locală va primi un sprijin suplimentar de 500 de miliarde de ruble (10,6 miliarde dolari), jumătate din fonduri fiind de la buget.

De asemenea, ministrul rus al Finanţelor, Alexei Kudrin, a arătat că Rusia va reduce, începând cu 1 octombrie, taxa impusă exporturilor de petrol cu 23%, la 372 de dolari pe tonă, pentru a permite companiilor afectate de ieftinirea ţiţeiul să economisească 5,5 miliarde de dolari şi pentru a susţine evoluţia acţiunilor acestora.

Noile măsuri majorează ajutorul acordat de statul rus pieţei financiare la peste 130 de miliarde de dolari, inclusiv fondurile de la buget de 1.500 de miliarde de ruble (58,9 miliarde dolari) care vor fi depuse la bănci, 1.000 de miliarde (39,3 miliarde dolari) disponibili prin intermediul operaţiunilor repo şi circa 300 miliarde de ruble (11,8 miliarde de dolari) care au fost puse la dispoziţia băncilor prin reducerea rezervelor obligatorii.

Bursele din Rusia au fost redeschise vineri pe creştere, principalul indice, RTS, avansând cu 22%, dar este cu 57% sub maximul istoric atins în luna mai.

Evoluţia pieţei de capital a evidenţiat deficienţele sistemului financiar rus, dar nu ar trebui să conducă la o încetinire semnificativă a creşterii economice, consideră analiştii.

Autorităţile de la Kremlin au reuşit să evite repretarea crizei financiare din 1998, datorită conformului financiar generat de exporturile de materiile prime.

Perspectiva economiei Rusiei din prezent nu se compară cu cea din urmă cu un deceniu, datorită evoluţiei preţului petrolului, consideră Ronald Smith, economist şef la Alfa-Bank.

"Vom trece de criză, iar creşterea economică ar putea fi mai redusă, dar se va menţine la un nivel ridicat", a afirmat Smith.

Totuşi, constructorul de zgârie-nori Mirax a anunţat, miercuri, că a oprit orice nou proiect din cauza crizei, acesta putând fi primul indiciu că şi economia reală ar putea fi afectată de problemele din sectorul financiar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici