Economia şi afacerile îşi văd de treaba lor, dar nu trebuie puse la încercare. Trei scenarii pentru următoarele săptămâni

Protestele continuă, dar nici proiectele de lege incriminate nu sunt retrase şi nici ministrul de justiţie nu dă înapoi. Economia nu înregistrează şocuri, dar dacă se ajunge la confruntare deschisă, situaţia se poate degrada sever şi rapid, spun economiştii. Prelungirea incertitudinii este cel mai prost scenariu, scrie Ziarul Financiar.

Urmărește
1948 afișări
Imaginea articolului Economia şi afacerile îşi văd de treaba lor, dar nu trebuie puse la încercare. Trei scenarii pentru următoarele săptămâni

Economia şi afacerile îşi văd de treaba lor, dar nu trebuie puse la încercare. Trei scenarii pentru următoarele săptămâni

Ordonanţa de urgenţă 13/2017 adoptată în sea­ra zilei de marţi, 31 ia­nuarie 2017, a fost re­tra­să, dar, cum multe lu­cruri au fost lăsate în suspensie – mi­nis­trul justiţiei este încă în funcţie, deşi pre­mierul spunea că „va plăti“, preve­deri ale ordonanţei incriminate au ajuns, ca într-o farsă din misterele medievale, în chip de proiect de lege la CSM, pro­iec­tele privind amnistia sunt încă în Parla­ment şi nu au fost retrase - protes­tele continuă. Iar premierul Sorin Grin­dea­nu susţine: ”Nu demisionez. Există o moţiune de cenzură în Parlament care se votează joi. Acesta este singurul mod democratic de a schimba guvernul“.

Cei care continuă să iasă în stradă spun că demersul lor nu a fost dus la ca­păt şi cer mai multe schimbări – a guver­nu­lui şi chiar a liderului PSD Liviu Dragnea, scrie Ziarul Financiar.

În toată această perioadă de criză, economia s-a dovedit a fi solidă. Ieri, leul s-a întărit faţă de euro, analiştii afirmând că situaţia macroeconomică, dar şi conjunctura externă favorabilă sunt cauzele care au susţinut leul. În aceeaşi vreme, randamentele la titlurile de stat au continuat să crească, dar fără să indice vreo criză, iar bursa este pe verde.

„Dacă lucrurile se opresc aici şi se va ajunge la o concluzie – o demisie a unui ministru, o schimbare de guvern sau o cale de mijloc între acestea două – care să-i facă pe protestatari să dea îna­poi, atunci economia nu va avea de su­ferit. Dar scenariul se poate dete­rio­ra dacă se ajunge la confrun­tare, iar la confruntare se poate ajunge dacă gu­vernul încearcă, de pildă, să intro­ducă pe alte căi prevederile contestate din Codul penal“, comentează econo­mistul Laurian Lungu.

Într-o astfel de ipoteză, arată el, economia va avea de suferit, stabilitatea se va deteriora puternic şi rapid, pentru că riscul politic va deveni unul major. S-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat în Polonia acum un an şi jumătate când situaţia s-a degradat puternic imediat după alegeri.

CITEŞTE CONTINUAREA PE ZIARUL FINANCIAR

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici