Economia Statelor Unite a creat sute de mii de noi locuri de muncă în noiembrie, maximul ultimelor 10 luni

Economia Statelor Unite a creat 266.000 de noi locuri de muncă în noiembrie, cu mult peste aşteptările analiştilor, acesta fiind cel mai bun ritm din ultimele 10 luni, potrivit unui raport publicat vineri de Departamentul pentru muncă din Statele Unite, transmite Reuters.

Urmărește
148 afișări
Imaginea articolului Economia Statelor Unite a creat sute de mii de noi locuri de muncă în noiembrie, maximul ultimelor 10 luni

Economia Statelor Unite a creat 266.000 noi locuri de muncă în noiembrie, maxim al ultimelor 10 luni

Industria a recuperat toţi cei aproximativ 43.000 de angajaţi General Motors care au fost în grevă în octombrie şi care au tras în jos noile locuri de muncă create în octombrie, care s-au cifrat la 128.000. Administraţia a adăugat 12.000 de noi locuri de muncă, iar industria a bifat doar 1.000 de angajări, fără revenirea angajaţilor GM, în contextul unor factori sezonieri. Industria medicală americană a ieşit şi ea în evidenţă cu numărul noilor angajări, care s-a ridicat la 60.200 de persoane (cel mai ridicat din martie), evoluţia per ansamblu indicând că economia Statelor Unite, cea mai mare din lume, va continua expansiunea pe termen scurt şi mediu.

Raportul lunar al Departamentului pentru muncă a evidenţiat de asemenea câştiguri salariale constante şi că rata şomajului a revenit la 3,5%, ceea ce sugerează că cheltuielile consumatorilor, care reprezintă circa 70% din economia americană, vor impulsiona în continuare expansiunea economică, acum în al 11-lea an, cea mai lungă din ultimii aproape 150 de ani.

Raportul a adăugat la alte rapoarte optimiste care creionează o imagine pozitivă asupra economie precum raportul privind deficitul comercial şi cel privind achiziţia de noi locuinţe. Împreună, datele ce arată o îmbunătăţire validează decizia Rezervei Federale (Fed) de luna trecută de a reduce dobânzile şi mai ales de a semnala o pauză în ciclul său de reducere a costului creditelor ce a demarat în iulie cu prima tăiere a ratei de politică monetară din 2008 încoace.

În acest context, factorii de decizie de la nivelul Fed sunt aşteptaţi să evidenţieze rezilienţa economiei la următoarea întâlnire de politică monetară, ce va avea loc în 10-11 decembrie. Totuşi, tensiunile comerciale vor continua să reprezinte un risc fundamental ce va trebui luat în considerare de către banca centrală a Statelor Unite.

"Acesta a fost un raport solid, cu o creştere solidă a salariilor, o nouă scădere a ratei şomajului şi o creştere decentă a câştigurilor pe oră”, spune Chris Low, economist şef la FHN Financial din New York. "Fed va vedea acest lucru ca o confirmare clară a deciziei lor de a opri reducerea dobânzilor."

O piaţă a muncii tensionată, cu o ocupare integrală a forţei muncă, generează creşteri de salarii constante. Câştigurile pe oră au urcat cu şapte cenţi, sau 0,2%, după o creştere de 0,4% în octombrie. Salariile au crescut cu 3,1% în noiembrie în ritm anual, de la un avans de 3,2% în luna octombrie faţă de luna octombrie 2018.

Raportul, care consemnează cea mai mare creştere lunară a noilor locuri de muncă din ianuarie încoace, a venit cu mult peste media lunară de 180.000 de noi angajări consemnată în acest an. Economiştii chestionaţi de Reuters estimau că economia americană va crea 180.000 de locuri de muncă în noiembrie. Totodată, cifrele pentru septembrie şi octombrie au fost şi ele revizuite în sens pozitiv, fiind consemnate 41.000 de locuri de muncă adiţionale create în respectivele luni.

Avansul angajărilor noi sugerează că războiul comercial al administraţiei Trump cu China, care a dus industria manufacturieră în recesiune, nu s-a extins încă în servicii, consum şi în economie per ansamblu.

În timp ce Washingtonul lucrează cu Beijingul la un acord comercial în „primă fază”, Statele Unite au amplificat tensiunile cu alţi parteneri comerciali printre care Brazilia, Argentina şi Franţa. În trecut, Trump a apărat majorarea tarifelor vamale spunând că acestea sunt necesare pentru a proteja producătorii americani şi pentru a contracara acţiunile de devalorizare a monedelor de către partenerii de comerţ.

Dolarul a înregistrat o oscilaţie pozitivă minoră pe fondul raportului, în raport cu un număr de alte şase valute, în timp ce randamentul obligaţiunilor trezoreriei americane au scăzut pe toate maturităţile, iar indicii bursieri americani au înregistrat şi ei un parcurs pozitiv la startul şedinţei de tranzacţionare de la Wall Street.

Incertitudinile inerente războiului comercial purtat de administraţia Trump cu China au avut un impact asupra companiilor americane, cheltuielile cu investiţiile şi producţia marcând scăderi în ultimele 4 luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici