Economia SUA îşi revine pe fondul unei campanii prezidenţiale aprinse

Creşterea economică s-a accelerat în SUA, consolidând pariurile că cea mai mare economie a lumii va fi capabilă să evite inflaţia fără a fi afectată de o încetinire dureroasă.

Urmărește
162 afișări
Imaginea articolului Economia SUA îşi revine pe fondul unei campanii prezidenţiale aprinse

Economia SUA îşi revine pe fondul unei campanii prezidenţiale aprinse

Economia a crescut la o rată anuală de 2,8% în cele trei luni până în iunie, pe fondul accelerării cheltuielilor de consum, a anunţat joi Departamentul Comerţului, citat de BBC.

Ritmul a fost mai rapid decât se aştepta, dar a marcat totuşi o încetinire faţă de 2023.

Noile cifre apar în timpul unei campanii prezidenţiale aprinse, în care alegătorii au numit în mod regulat economia drept principala lor preocupare.

Creşterea constantă a ţării - cu mult peste colegii săi internaţionali - ar favoriza în mod normal democraţii ca partid în exerciţiu. Însă actuala combinaţie de condiţii a creat o enigmă.

Şomajul, de 4,1%, este scăzut, dar în creştere. Creşterea este solidă, dar a încetinit. Şi, deşi inflaţia preţurilor a scăzut semnificativ, nemulţumirea economică rămâne ridicată, gospodăriile confruntându-se cu un salt de 20% al preţurilor din 2021 şi cu costurile ridicate ale împrumuturilor.

Decizia preşedintelui Joe Biden de a se retrage din cursă a amestecat şi mai mult imaginea de ansamblu.

„Există o mulţime de curente încrucişate aici, în ceea ce priveşte gândirea alegătorilor cu privire la economie”, a declarat Mark Zandi, economist şef la Moody's Analytics. „În acest moment, nu cred că este un vânt din faţă sau din spate”.

Cifrele de joi au arătat că economia şi-a revenit după încetinirea de la începutul anului, când produsul intern brut (PIB) a crescut cu doar 1,4%.

Înainte de publicare, profesorul Michael Lewis-Beck de la Universitatea din Iowa, cunoscut pentru un model care prezice rezultatele votului popular pe baza creşterii economice şi a aprobării preşedintelui, a declarat că creşterea nu pare să fi fost suficient de puternică în prima jumătate a acestui an pentru a depăşi nepopularitatea accentuată a lui Biden.

Modelul său a prezis o pierdere la limită pentru Biden pe baza creşterii de la începutul anului. El a avertizat că democraţii se vor confrunta cu şanse şi mai mari acum că preşedintele nu mai este pe buletinul de vot, deoarece pierd orice avantaj al preşedintelui în funcţie.

Dar alegerile rămân strânse şi complicate, a adăugat el, menţionând că cele trei alegeri din 1948 încoace în care modelul său a greşit - în 1960, 1968 şi 1976 - au avut loc în „vremuri tulburi”, ca cele de astăzi.

„Nu că economia nu ar fi fost relevantă în acele vremuri, dar se întâmplau şi alte lucruri uriaşe”, a spus el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici