- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Economia va creşte în acest an cu peste 8%, dar avansul va încetini în 2009
Creşterea economică va încetini puternic anul viitor, la sub 4%, mai puţin de jumătate faţă de ritmul din 2008, estimat la peste 8%, iar primele semne se vor resimţi încă din ultimul trimestru al acestui an, când avansul PIB va coborî spre 6%, potrivit ultimelor prognoze furnizate de analişti.
Economia va creşte în acest an cu peste 8%, dar avansul va încetini în 2009 (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
Media estimărilor a 11 analişti intervievaţi de MEDIAFAX indică o creştere economică în 2009 de 3,4%, în condiţiile în care PIB va urca cu 8,2% în acest an, evoluţie calculată tot ca medie a prognozelor.
De asemenea, analiştii se aşteaptă ca datele pentru trimestrul al treilea din acest an să arate o creştere economică de 8,7%, iar în ultimele trei luni PIB să-şi tempereze dinamica la 6,3%. Petru primul trimestru din 2009, opiniile analiştilor sunt diferite, fiind invocate prea multe incertitudini, iar media se plasează la 3,36%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Anticipaţiile pentru creşterea PIB de anul viitor se concentrează în intervalul 3 - 4%, iar ca extremă este de remarcat opinia analistului Moody's, Kenneth Orchard, care se aşteaptă chiar la recesiune, respectiv o scădere a economiei cu 0,3%.
"Deoarece climatul s-a schimbat în rău, economia va trebui să sufere o ajustare dificilă care ar putea dura 1-2 ani. Creşterea exporturilor va încetini, din cauza declinului din restul ţărilor UE, iar criza globală de lichiditate va restricţiona fluxurile de capital spre România, afectând consumul şi investiţiile interne. În prezent, ne aşteptăm pentru 2009 la o recesiune a economiei în România", a spus Orchard.
Analistului Moody's se aşteaptă la o recesiune în România în ciuda faptului că anticipează cheltuieli publice mari, cu un deficit bugetar de aproape 5% din PIB şi o creştere a datoriei publice la 16,2% din PIB.
Recesiunea va aduce, în opinia lui Orchard, o corecţie mult mai abrubtă a deficitului de cont curent, cu un nivel de 8,2% din PIB la finele lui 2009, şi reaşezarea inflaţiei în intervalul ţintit de Banca Naţională, respectiv o rată de 4,5%.
Andrew Colquhoun, director în cadrul Fitch Ratings, nu exclude posibilitatea unei contracţii a PIB în primul trimestru al anului viitor, însă crede că acest scenariu este puţin probabil, având în vedere situaţia consumului din România.
El anticipează o creştere economică de 8% în acest an, care va încetini la doar 3% la sfârşitul lui 2009.
"Există riscuri semnificative în sensul scăderii acestor prognoze, ca urmare a vulnerabilitaţilor externe de finanţare a României. O depreciere bruscă a leului ar putea afecta economia reală şi sistemul bancar, pe fondul majorării ponderii deţinute de euro în sectorul financiar", a explicat directorul Fitch.
Analiştii străini sunt mai pesimişti decât cei români atât în ceea ce priveşte evoluţia economiei în anul viitor, cât şi pe termen scurt.
"Consider că rata de creştere a PIB se va reduce la circa 5-6% în trimestrul al patrulea, depinzând de gradul de disponibilitate a creditelor, care nu a fost până în prezent ridicat. Cea mai mare parte a avansului economic se va datora inerţiei consumului", a afirmat Bartosz Pawùowski, analist pentru pieţe emergente la TD Securities din Londra.
El previzionează o încetinire bruscă a majorării PIB, de la 8% în 2008 la doar 3% anul viitor, şi prognozează un avans economic cuprins între 1 şi 2% pentru primul trimestru al anului viitor, menţionând că "Guvernul ar putea impulsiona în mod artificial consumul, chiar riscând stabilitatea pe termen lung".
La rândul său, Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland, a observat că majoritatea statelor din regiune sunt optimiste în ceea ce priveşte perspectiva exporturilor şi a investiţiilor străine directe. El a vizat recent mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est.
"Problema este că toate statele din regiune se vor bate pentru o prăjitură mult mai mică, pe fondul scăderii comerţului şi contractării economiei", a spus Ash.
În ciuda unui optimism aparent, toţi analiştii români şi-au modificat perspectivele privind evoluţia economiei în ultimele trei luni ale anului, iar unii dintre ei se plasează cu estimările sub cei străini.
"Este posibil ca trimestrul al treilea să fie foarte bun, după care ultimul trimestru va fi mai slab decât ne-am obişnuit anul acesta. (…) Chiar şi aşa, trimestrul al patrulea va fi fabulos de mare în comparaţie cu regiunea", a declarat Lucian Anghel, economistul şef al BCR.
Cristian Dinescu, directorul direcţiei Trezorerie din cadrul Romexterra, este cel mai optimist analist intervievat în ceea ce priveşte perspectivele. El consideră că avansul economic din trimestrul al treilea, estimat la 8,4%, a fost susţinut de agricultură, servicii şi construcţii.
"Principalii factori care au alimentat creşterea economică în trimestrul al treilea, anticipată la 9%, ar trebui să fie agricultura, construcţiile şi serviciile. Industria a decelerat destul de mult, astfel că probabil contribuţia acestui sector va fi în scădere în perioada iulie-septembrie 2008", a completat economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru.
Dinescu anticipează o încetinire a ritmului de creştere a activităţii economice în trimestrul al patrulea, la 7,9%, sectorul serviciilor urmând să fie puternic afectat, mai ales pe partea de intermediere financiară, dar şi construcţiile, şi industria. Consumul va susţine avansul economic, fiind "pur şi simplu o chestie de inerţie".
Dumitru se aşteaptă ca în trimestrul al patrulea să aibă loc în primul rând o încetinire a industriei şi construcţiilor, în timp ce agricultura ar putea avea o pondere importantă la creşterea economică.
"Este inevitabil ca reducerea cererii externe pe fondul recesiunii din zona euro să influenţeze în mod negativ atât exporturile, cât şi producţia industrială din România", a continuat economistul-şef al Raiffeisen România. El estimează un avans al PIB de 7,5% în trimestrul al patrulea şi de 8,5% pentru întregul an 2008.
De asemenea, Laurian Lungu, profesor asociat la Cardiff Business School şi director de cercetare la Grupul de Economie Aplicată (GEA), consideră că toate sectoarele vor merge în continuare în trimestrul al patrulea, "în virtutea inerţiei".
"Nu văd o încetinire pe componente, ci una globală", a spus Lungu.
Economistul anticipează ritmuri de creştere economică de 8,5% pentru trimestrul trei şi 6,5% pentru ultimele trei luni ale anului acesta. Pentru tot anul 2008, Lungu previzionează un avans al PIB de 7,8%.
Florin Libocor, analist la BRD, a revizuit uşor în scădere estimările privind creşterea economică a României în 2008, de la 8,9% la 8,7%.
Dinescu previzionează pentru acest an un ritm de creştere economică situat în jurul a 8,2%, care va încetini în 2009 la 5,5%, cea mai mare cifră avansată de analişti.
Pentru primul trimestru al anului viitor, reprezentantul Romexterra estimează un avans al PIB de 6 - 6,2%, în contextul în care activitatea economică "va încetini foarte mult pe absolut toate ramurile".
Dinescu apreciază că primul trimestru al anului viitor va fi caracterizat de incertitudine, partea extractivă va înregistra o evoluţie nefavorabilă, iar construcţiile vor "încetini dramatic, fiind foarte probabil să existe o cădere destul de zdravănă a preţurilor".
"Într-un scenariu neutru spre optimist, temperarea creşterii economice s-ar face către intervalul 4-4,5% în 2009, în condiţiile diminuării ordonate a creditării, în special pe componenta de valută, ceea ce ar putea conduce chiar la efecte pozitive de reducere a consumului şi a presiunilor pe contul curent şi pe inflaţie", consideră Dumitru.
Economistul a precizat că riscurile sunt ridicate întrucât o stopare bruscă a activităţii de creditare ar putea conduce chiar la un impact mai negativ asupra activităţii economice.
Totuşi, Dumitru apreciază că recesiunea nu este cel mai probabil scenariu, pe baza informaţiilor existente în prezent, chiar dacă "tentaţia pesimismului este destul de mare".
Ciprian Dascălu, trader la Millennium Bank România, previzionează o creştere economică de 9% pentru trimestrul al treilea, care se va reduce la jumătate în ultime trei luni ale acestui an, urmând ca în intervalul ianuarie-martie 2009 să se plaseze la 2%.
Analistul estimează un avans al PIB de 7,5% pentru 2008, care se va reduce la 3,5% în 2009.
"Pentru anul viitor, estimăm o dinamică pozitivă a produsului intern brut, pe seama unor măsuri de stimulare a economiei din partea autorităţilor şi relaxării treptate a politicii monetare, pe măsură ce presiunile inflaţioniste se vor diminua. Mă aştept la continuarea creşterii serviciilor, pe seama majorărilor salariale efectuate în 2008, precum şi a sectorului agricol, datorită fondurilor europene şi celor alocate de autorităţi. Cele mai afectate sectoare ale economiei vor fi construcţiile şi industria", a decarat şeful departamentului cercetare şi strategie de la Volksbank România, Melania Hăncilă.
Ea a precizat că estimează o majorare PIB de 8,1% în acest an şi o creştere economică de 3,5% în 2009. Hăncilă vede o temperare a creşterii economice la 5,9% în ultimul trimestru a anului şi la 2,3% în primele trei luni din 2009.
Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, anticipează un ritm de dezvoltare a economiei cuprins între 8,5 şi 9% în acest an şi între 3 şi 4,5% pentru anul viitor.
"În principal va fi vorba despre încetinirea exporturilor, precum şi de limitarea consumului şi a investiţiilor, întrucât finanţările vor fi mai greu de realizat", a precizat Crăciun.
Lungu consideră că anul viitor vor încetini construcţiile, serviciile şi consumul, investiţiile în infrastructură fiind cele care vor susţine "cât de cât" avansul economic, estimat la 4%.
"Cel mai probabil, toate sectoarele economice vor întregistra o decelerare în 2009, în special construcţiile, industria şi agricultura. În privinţa agriculturii, riscurile sunt mari şi sunt legate de condiţile climatice, acest sector având şi un efect de bază nefavorabil", a spus Dumitru.
Economistul anticipează o încetinire a creşterii consumului de la 13-14% în prezent la circa 5-6% în 2009, menţionând că limitarea consumului ar fi posibilă în urma "unei schimbări dramatice de comportament".
Anghel a precizat că primul trimestru, chiar semestru unu al anului viitor, va fi dificil deoarece intervine efectul de bază negativ.
La nivelul întregului an viitor, economistul şef al BCR anticipează un avans economic cuprins între 4 şi 5%.
Analistul RBS Tim Ash susţine că, în contextul actual, este nevoie de un echilibru atat la nivel bugetar, dar şi la nivel de finanţare externă şi curs de schimb.
"Asigură-te că ai un curs de schimb flexibil, un deficit bugetar pe care poţi să îl finanţezi, surse ieftine de finanţare a ofertei, şi nu-ţi fie ruşine să ceri sprijinul FMI-ului devreme", a spus Ash.
Ultimele estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză indică pentru acest an o creştere economică de 9,1%, iar pentru 2009 de numai 6%. Prognozele BNR plasează avansul PIB a 8-9% în acest an şi 4-5% în 2009.
În primele şase luni din 2008, PIB a crescut în termeni reali cu 8,8%, după un avans 8,2% în primul trimestru şi de 9,3% în trimestrul al doilea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO