Economiile lumii încetinesc. Se amână revenirea la normal?

Economia mondială pare să fi atins vârful în ceea ce priveşte redresarea după criza creată de pandemie. America, China, Japonia, Germania, marile economii ale lumii încetinesc, iscând întrebarea dacă revenirea la normal, preconizată pentru 2022, se va amâna.

Urmărește
1401 afișări
Imaginea articolului Economiile lumii încetinesc. Se amână revenirea la normal?

Economiile lumii încetinesc. Se amână revenirea la normal?

Principalii indicatori ai OCDE care reunesc o serie de date pentru a anticipa activitate pentru următoa­rele şase-nouă luni arată că boomul postpandemic al economiei mon­diale a atins momentul de apogeu, scrie Bloomberg.

Economia americană a înregistrat un ritm de creştere de 2% în trimestrul III, cel mai lent al procesului de recuperare după era pandemiei, în condiţiile blocajelor apărute la nivelul lanţurilor de aprovizionare globale şi unei decelerări semnificative a cheltuielilor de consum.

Economia chinezescă încetineşte la minime nemaiînregistrate din 1990, un preţ pe care preşedintele Xi Jinping pare dispus să-l plătească pentru a-şi reduce dependenţa de sectorul imobiliar.

Campania Beijingului legată de sectorul imobiliar va continua în anul 2022 şi mai departe, ceea ce a determinat bănci ca Goldman Sachs, Nomura şi Barclays să-şi reducă proiecţiile de creştere pe 2022 la sub 5%, notează Bloomberg. În afară de anul trecut, acesta ar fi cel mai slab ritm de creştere din mai mult de trei decenii.

Şefa Trezoreriei americane Janet Yellen avertiza recent că încetinirea eco­nomiei chinezeşti va avea repercusiuni la nivel mondial.

Economia Japoniei s-a con­tractat peste aşteptări în trimestrul trei, problemele existente la nivelul lanţurilor de aprovizionare afectând exporturile şi cheltuielile com­pa­niilor, în timp ce noile cazuri de coro­navirus au apăsat asupra opti­mis­mului consumatorilor, potrivit Reuters.

În ceea ce priveşte zona euro, Comisia Europeană previzionează că Spania va fi ultima din cele patru mari economii ale regiunii care va reveni la nivelul PIB-ului de dinaintea crizei, iar acest lucru se va întâmpla în primul trimestru al anului 2023, în timp ce Germania, Franţa şi Italia vor atinge acest nivel înainte de finalul anului 2022.

Economia germană, cea mai mare a Europei, a avansat cu 1,8% în trimestrul trei, însă se situează în continuare sub nivelul de dinaintea pandemiei, revelă datele Destatis. Iar scăderea exporturilor germane din septembrie sporeşte dovezile că singurele motoare de creştere din trimestrul trei au fost consumul privat şi cheltuielile guvernamentale, potrivit analiştilor ING.

Iar dacă economia germană încetineşte, vor încetini şi economiile est-europene, puternic dependente de aceasta.

Creşterea economiei poloneze, cea mai mare din regiune, este aşteptată să încetinească sub 5% pe fondul constrângerilor privind capacitatea şi inflaţiei ridicate. Creşterea din 2022 va fi afectată şi de factori externi, susţin analiştii Erste.

În ceea ce priveşte economia ungară, experţii şi-au redus deja previziunile de creştere după ce creşterea trimestrială şi anuală din T3 a dezamăgit, scrie Portfolio. Creşterea din T3 a fost puternic diminuată de stagnarea industriei auto.

Economia mondială a înregistrat o perioadă de încetinire sincronizată chiar înaintea pandemiei, şefa FMI Kristalina Georgieva avertizând în acel moment cu privire la o stagnare globală în cazul în care guvernele nu soluţionează conflictele comerciale şi susţin creşterea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici