- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Economist Harvard: Modelul Ceauşescu de plată a datoriilor nu poate fi aplicat în occident
Mai multe ţări din Vestul Europei vor fi nevoite să-şi restructureze datoriile, întrucât plata indiferent de măsurile de austeritate adoptate, precum în cazul lui Ceauşescu în România, nu este sustenabilă într-o democraţie, a declarat Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard.
Economist Harvard: Modelul Ceauşescu de plată a datoriilor nu poate fi aplicat în occident (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Presiunile care vor forţa restructurarea datoriilor nu sunt economice pe cât sunt politice, a spus Rogoff, într-un interviu pentru Wall Street Journal, acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos, citând exemple din istorie care formează o parte a datelor acumulate împreună cu coautoarea Carmen Reinhart pentru cartea "De data asta este diferit/This time is different".
"Nu poţi cere ţărilor de la periferie să strângă cureaua şi să plătească, deoarece li se cere să facă politic lucruri care nu au mai fost făcute niciodată. Am analizat cazul României, unde Nicolae Ceauşescu a devenit obsedat de plata datoriei. Au reuşit, dar nimeni nu avea căldură iarna. Oamenii erau nemulţumiţi. Pur şi simplu nu este sustenabil într-o democraţie", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
O restructurare a datoriilor Portugaliei va urma inevitabil celei din cazul Greciei, şi există o probabilitate ridicată ca Irlanda şi Spania să fie nevoite să proocedeze la fel, a afirmat economistul.
Rogoff, care a cercetat extensiv istoria crizelor financiare şi falimentelor, consideră că asigurările liderilor europeni că nu va exista o altă restructurare de datorie după cea a Greciei sunt la fel de false precum declaraţiile anterioare ale acestora că datoria Greciei poate fi susţinută.
Actuala îmbunătăţire a situaţiei ţărilor de la periferia zonei euro pe pieţele financiare este "o iluzie", a spus Rogoff. Banca Centrală Europeană "le finanţează. De aceea au scăzut randamentele".
"Este clar că va fi nevoie de restructurări pentru Grecia şi Portugalia, probabil şi pentru Irlanda, unde ar fi suficientă ştergerea datoriilor (acumulate de stat, n.r.) pentru sectorul bancar, şi Spania, adcă este inclusă datoria sectorului privat, a marilor bănci. Italia este un caz la limită, unde ar putea fi o problemă de lichiditate", a spus el.
Cipru şi alte state mai mici din zona euro vor fi nevoite, de asemenea, să-şi restructureze datoriile, dar Belgia, precum Italia, va scăpa, probabil, "cu o administrare rezonabilă". Restructurarea datoriei în cazurile Franţei şi Germaniei, pe de altă parte, este foarte improbabilă, a adăugat Rogoff.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 10:40