Economist Intelligence Unit: Creşterea economică globală se va înjumătăţi în următorul deceniu

Creşterea economică globală se va înjumătăţi în următorul deceniu faţă de actuala mdecadă, potrivit lui Simon Baptist, economist şef la Economist Intelligence Unit (EIU).

Urmărește
507 afișări
Imaginea articolului Economist Intelligence Unit: Creşterea economică globală se va înjumătăţi în următorul deceniu

Economist Intelligence Unit: Creşterea economică globală se va înjumătăţi în următorul deceniu

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus recent aşteptările globale de creştere pentru 2019 la 3%, cel mai scăzut nivel de la criza financiară din 2008/9, în mare măsură din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA şi China.

Întrucât economia globală prezintă deja semne de încetinire, Simon Baptist, spune că tiparele se schimbă şi că creşterea în sine nu mai poate fi asigurată.

În ultimii zece ani, o duzină de ţări au încheiat cu un nivel de creştere al PIB real mai mic decât cel de la începutul deceniului, inclusiv Grecia, Iran şi Libia, în timp ce Ucraina şi Italia au o evoluţie fără modificări semnificative. Într-o notă, Baptist a sugerat că lumea va se va confrunta şi cu o încetinire a economiei chineze.

„Mă aştept ca majorarea PIB să fie aproximativ la jumătate în anii 2020 decât a fost în anii 2010. Ţările cu cea mai rapidă creştere vor fi în Africa (deşi nu în Nigeria) şi în sudul şi sud-estul Asiei, cu Bangladesh, Kenya şi Filipine, care vor avea toate un deceniu puternic”, a spus el.

Ţările cu cele mai rapide îmbătrâniri şi cu populaţii în scădere, cum ar fi Japonia, Italia şi Portugalia, se pot aştepta la o creştere aproape de zero, în timp ce îmbătrânirea poate provoca dificultăţi precum consolidarea monedelor şi creşterea nevoilor de îngrijire pe pieţe emergente precum China, Rusia şi Thailanda.

O a treia tendinţă prevăzută de Baptist este o continuare a instabilităţii politice, pe fondul creşterii nivelului de alfabetizare şi a scăderii costurilor de comunicare, care revoluţionează peisajul politic de pe pieţele emergente. „După cum arată protestele din această săptămână împotriva legilor anti-musulmane din India, politicile care rezultă din aceste schimbări în comunicare nu facilitează întotdeauna bunăstarea sau creşterea”, a spus el.

O altă evoluţie-cheie pe care EIU o anticipează este amplificarea divergenţelor dintre SUA şi China, mult dincolo de războiul comercial de 18 luni dintre Washington şi Beijing. „Ca urmare, ambele părţi îşi vor pune companiile şi alte ţări în poziţii incomode”, a concluzionat Baptist.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici