- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Economişti de top: 2024 va fi un an riscant pentru economia mondială
- Economiştii de top sunt îngrijoraţi de tensiunile geopolitice.
- Peste 80% dintre respondenţi se aşteaptă la o instabilitate sporită a economiei şi a pieţelor bursiere.
- Directorii de pe Wall Street, Ray Dalio şi Jamie Dimon, au avertizat cu privire la conflictele globale.
Anul 2024 va fi probabil unul furtunos pentru economia globală, pe măsură ce creşterea va încetini şi tensiunile geopolitice se vor intensifica în întreaga lume, potrivit unui sondaj al Forumului Economic Mondial, relatează Business Insider.
Fundaţia a intervievat peste 60 de economişti şefi înainte de reuniunea sa anuală, care are loc în această săptămână în oraşul Davos, staţiune de schi din Elveţia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
Mai mult de jumătate dintre respondenţi au declarat că economia mondială va deveni mai slabă în acest an, iar 70% au prezis condiţii financiare mai relaxate - ceea ce implică faptul că ei cred că băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA, vor începe să reducă ratele dobânzilor la un moment dat în 2024.
Peste 80% dintre economiştii intervievaţi de WEF se aşteaptă ca tensiunile geopolitice să crească instabilitatea bursieră şi incertitudinea economică, în timp ce aproximativ trei sferturi dintre cei chestionaţi au declarat că se aşteaptă ca inteligenţa artificială să stimuleze inovaţia în economiile avansate în acest an.
"Pe fondul accelerării divergenţelor, rezistenţa economiei globale va continua să fie testată în anul care urmează", a declarat directorul general al WEF, Saadia Zahidi. "Deşi inflaţia globală se atenuează, creşterea stagnează, condiţiile financiare rămân stricte, tensiunile globale se adâncesc şi inegalităţile cresc".
Executivii de pe Wall Street se tem de instabilitatea geopolitică crescută de când a izbucnit războiul din Orientul Mijlociu în octombrie, deşi aceste îngrijorări nu au împiedicat acţiunile să urce în ultimele două luni din 2023.
Şeful JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a declarat într-un interviu acordat în noiembrie publicaţiei britanice Sunday Times că invazia Rusiei în Ucraina şi războiul Israelului cu Hamas ar putea declanşa cea mai gravă criză globală "din 1938", în timp ce fondatorul miliardarului Bridgewater Associates, Ray Dalio, a avertizat în repetate rânduri cu privire la un potenţial război în care ar putea fi implicate SUA şi China.
În ciuda perspectivelor lor sumbre, indicele VIX al Chicago Board Options Exchange - un "indicator al fricii" foarte urmărit pe Wall Street - se tranzacţionează aproape de cel mai scăzut nivel de dinainte de pandemie, ceea ce sugerează că traderii nu sunt atât de îngrijoraţi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO