Economiştii se aşteaptă ca economia SUA să aibă o aterizare uşoară, cu o creştere economică stabilă şi şomaj redus

Conform previziunilor economiştilor chestionaţi de Financial Times, SUA se îndreaptă spre o aterizare lină, pe măsură ce economia se extinde, iar inflaţia revine la ţinta de 2 % a Rezervei Federale, scrie FT.

Urmărește
329 afișări
Imaginea articolului Economiştii se aşteaptă ca economia SUA să aibă o aterizare uşoară, cu o creştere economică stabilă şi şomaj redus

Creşterea PIB-ului va fi de 2,3% în 2024 şi de 2% în 2025, conform estimărilor mediane ale economiştilor intervievaţi în cadrul sondajului FT-Chicago Booth.

Şomajul va creşte la 4,5 % până la sfârşitul acestui an, uşor peste rata actuală de 4,2 %, dar încă la un nivel istoric scăzut, în timp ce indicele cheltuielilor personale de bază - indicatorul preferat de inflaţie al Fed - va scădea la 2,2 %, de la 2,6 % în iulie, au estimat economiştii, notează Ziarul Financiar.

Rezultatele sondajului, care vin cu doar câteva zile înainte ca Fed să înceapă să reducă ratele dobânzilor, sugerează că economia SUA se îndreaptă spre rezultatul optim al băncii centrale după o perioadă de costuri ridicate de împrumut: creştere solidă, inflaţie scăzută şi locuri de muncă sănătoase.

„Este o aterizare şocant de lină”, a declarat Dean Croushore, care a fost economist la Philadelphia Reserve Bank a Fed timp de 14 ani şi a participat la sondaj. „Din punct de vedere fundamental, lucrurile sunt încă destul de puternice în general”.

Perspectiva mai blândă din sondaj, care a chestionat 37 de economişti între 11 şi 13 septembrie, a arătat că majoritatea respondenţilor nu se aşteaptă la o contracţie în următorii câţiva ani.

Perspectiva optimistă se aliniază îndeaproape cu cea a Fed, ai cărei oficiali au susţinut cu fermitate că o recesiune poate fi evitată pe măsură ce inflaţia revine la ţintă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici