Economistul Anghel Rugină a decedat

Economistul american de origine română Anghel Rugină, membru de onoare al Academiei Române, a decedat, duminică noapte, în SUA, unde era internat într-un azil de bătrâni, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai Academiei Române.

Urmărește
1624 afișări
Imaginea articolului Economistul Anghel Rugină a decedat

Economistul Anghel Rugină a decedat (Imagine: Mediafax Foto)

Economistul Anghel Rugină, născut pe 24 mai 1913, în satul Vizureşti din judeţul Galaţi, care din 1950 a lucrat ca profesor de economie la mai multe universităţi din SUA, a decedat la vârsta de 95 de ani.

Anghel Rugină trăia în Statele Unite, fiind cetăţean american din 1955.

Rugină a absolvit cursurile Şcolii Comerciale Superioare din Galaţi, după care a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti (unde i-a avut ca profesori pe Virgil Madgearu, Victor Slăvescu şi Nicolae Iorga), obţinând diploma în 1936.

În 1942, el şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul "Viaţa şi opera economică a lui Dionisie Pop Marţian" la Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti, cu profesorul Victor Slăvescu.

În acelaşi an, guvernatorul Băncii Naţionale a României l-a trimis pentru studii de specializare la Universitatea din Berlin. În 1944, Anghel Rugină s-a transferat la Universitatea din Freiburg, unde a lucrat cu profesorul Walter Eucken, un economist de renume mondial, sub îndrumarea căruia a obţinut un al doilea doctorat, în anul 1947.

După încă doi ani, în 1949, a publicat prima sa carte în limba germană: "Geldtypen und Geldordnungen Fundamente fur eine echte all-gemeine Geld - und Wirtschaftstheorie".

Publicarea acestui volum l-a făcut cunoscut în mediul academic şi i-a adus, în 1950, o invitaţie de a profesa în Statele Unite şi astfel a început să predea cursuri de economie politică şi finanţe la Universitatea din Portland, Oregon.

În 1952, el a fost numit membru al American Economic Association. În anul 1953, a obţinut o bursă care-i permitea să-şi continue cercetările ştiinţifice la Biblioteca Congresului şi la instituţiile financiare federale din Washington, dar şi la Fondul Monetar Internaţional. În anul 1954, Anghel Rugină este chemat să predea cursuri la Niagara University din statul New York. În anul 1955, Rugină a primit cetăţenia americană.

În anul 1958, a devenit profesor la Catedra de Economie şi Finanţe de la Northeastern University din Boston, unde a rămas până la retragerea la pensie, în anul 1986. În paralel cu activitatea didactică, el a îndeplinit, între anii 1965 - 1970, funcţia de preşedinte al Comisiei de Experţi Economici de pe lângă guvernul din statul Massachusetts.

De asemenea, Rugină a fost fondator şi preşedinte de onoare al International Society for Intercomunication of New Ideas (ISINI). A fost ales ca membru al Academiei Româno-Americane de Ştiinţe şi Arte şi a primit, la Congresul de la Montreal, Diploma de onoare a acestei academii.

Anghel Rugină a publicat peste 50 de lucrări, în care a abordat problemele din economia mondială, impunându-se ca o autoritate în domeniu. A pus în centrul operei sale omul, în dauna profitului maxim. Cel de-al IV-lea Congres Mondial de Economie Socială, susţinut la Toronto, în august 1986, a fost organizat în onoarea lui Anghel Rugină, având ca temă principală: "Drumul înainte - a treia revoluţie în gândirea economică".

După Revoluţia din decembrie 1989, Anghel Rugină a revenit în România şi a propus un plan de refacere şi stabilizare economică, monetară şi financiară.

În anul 1990, a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

De asemenea, i s-au acordat titlurile de Doctor honoris causa din partea Academiei de Studii Economice din Bucureşti, a Universităţii din Bucureşti, a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, a Universităţii "Ovidius" din Constanţa, a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, a Universităţii "Petre Anghel" din Iaşi, a Universităţii de Vest din Timişoara şi a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici