Economistul şef al BNR: Modelul economic de succes pentru o ţară - exporturi sofisticate şi surplus de cont curent

România ar trebui să-şi construiască modelul economic pe exporturi sofisticate de bunuri şi servicii, pe lângă materii prime, şi pe un nivel al exporturilor superior importurilor, după exemplul statelor care au ieşit câştigătoare din criza economică, apreciază Valentin Lazea, economistul şef al BNR.

Urmărește
523 afișări
Imaginea articolului Economistul şef al BNR: Modelul economic de succes pentru o ţară - exporturi sofisticate şi surplus de cont curent

Economistul şef al BNR: Modelul economic de succes pentru o ţară - exporturi sofisticate şi surplus de cont curent (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Ce fel de model de economie văd eu personal ca fiind câştigător pentru România? Câştigătoarele din criza prin care am trecut sunt statele care au exporturi sofisticate de bunuri şi servicii, şi nu doar exporturi de materii prime. De asemenea, câştigătoare au fost ţările care au avut un plus de cont curent, cu nivelul exporturilor peste cel al importurilor, iar perdante au fost cele cu deficit de cont curent, precum Brazilia, Nigeria şi alte ţări exportatoare de materii prime", a afirmat miercuri Lazea la o conferinţă despre mediul de afaceri şi rolul său în echilibrul macroeconomic, organizată la BNR.

Din prima categorie fac parte Polonia sau Ungaria, în timp ce România se află oarecum la intersecţia celor doua direcţii.

Pentru a urma direcţia ţărilor câştigătoare, România ar trebui să treacă pe plus la contul curent.

"Deci putem s-o luăm şi în sus, către ţările câştigătoare, dar asta ar însemna că şi România poate şi trebuie să aibă un plus de cont curent, idee respinsă până în prezent. Nu e nicio ruşine şi nicio nenorocire dacă exporţi mai mult decât imporţi, din punctul meu de vedere", a punctat Lazea.

El apreciază că economia trebuie să se dezvolte prin exporturi şi investiţii, nu prin consum intern, pentru că aceasta din urmă riscă nu numai o deteriorare a contului curent şi o dificultate în finanţarea acestuia, ci riscă rămânerea în capcana venitului mijlociu.

Îm această capcană rămân prinse, de regulă, statele cu un venit de 8.000-12.000 de dolari pe locuitor, potrivit economistului.

"Cu alte cuvinte, o ţară care a fost la 2.000 de dolari pe locuitor, cum a fost România până în anul 2000, a ajuns la un nivel rezonabil, de 8.000 de dolari, şi a rămas acolo, punând accentul pe consum. Ţările care aşa au făcut, cele din America Latină şi unele din Africa şi Asia au rămas captive la acest nivel consumerist, pentru că nu au devenit mai competitive prin exporturi, nu şi-au întărit puterea economică punându-se în competiţie sau state mai puternice", a menţionat Lazea.

El s-a întrebat retoric dacă România are ambiţia să scape din această capcană, subliniind că, din fericire, deficitul de cont curent s-a diminuat treptat în ultimii ani şi a ajuns la un nivel redus.

"Avem ambiţia să scăpăm din această capcană? Poate da, poate nu, timpul va dovedi. Avem, din fericire, un deficit de cont curent mic şi care până anul acesta s-a tot diminuat. Nu ar fi niciun necaz, zic eu, dacă ne-am duce cu el în surplus", a conchis economistul şef al băncii centrale.

Deficitul contului curent al balanţei de plăţi s-a înjumătăţit în primele opt luni, la 585 milioane euro, după ce balanţa veniturilor secundare şi-a majorat excedentul cu 551 milioane euro, iar cea a serviciilor cu 465 milioane euro, în timp ce deficitul veniturilor primare s-a redus cu 372 mil euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici