- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.01.2014, 22:39)
- Adrian Dumitrache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ecotic: Decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare a firmelor din asociaţie este nejustificată
Asociaţia Ecotic a anunţat vineri că a respectat recomandările Consiliului Concurenţei cu privire la campaniile de tip buy-back şi consideră nejustificată decizia instituţiei, care a sancţionat şase firme membre cu amenzi de 8,6 milioane lei pentru stabilirea unei înţelegeri anticoncurenţiale.
Urmărește
404 afișări
Ecotic: Decizia Consiliului Concurenţei de sancţionare a firmelor din asociaţie este nejustificată (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)
Potrivit Ecotic, asociaţia a organizat în anul 2009 campanii de colectare de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, inclusiv în sistem buy-back, în scopul îndeplinirii obiectivului principal al organizaţiei, cel de colectare şi reciclare a deşeurilor electrice şi electronice şi al stimulării consumatorilor să predea în mod corect deşeurile, în loc să fie aruncate în fluxul menajer.
"Ecotic a plătit o remuneraţie fixă, în funcţie de tipul de deşeu, pentru fiecare deşeu colectat în cadrul campaniilor de buy-back. (...) Aceste campanii au fost derulate cu respectarea normelor de concurenţă, neexistând înţelegeri anticoncurenţiale între companiile membre participante la campanii. Mai mult, iniţiativa generală a acestor campanii, orientate spre colectarea de deşeuri, a aparţinut Ecotic", se arată într-un comunicat al Ecotic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
În acest context, se mai spune în comunicat, decizia Consiliului Concurentei este nejustificată, Ecotic respectând recomandările preşedintelui instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, menţionate şi în comunicatul instituţiei.
"Astfel, recomandarea preşedintelui Bogdan Chiritoiu, aceea de a stabili remuneraţii pentru deşeuri de echipamente electrice şi electronice ca sumă fixă în funcţie de tipul de deşeu, a fost respectată în cadrul campaniei de buy-back realizate cu sprijinul Ecotic, acestea fiind cuprinse, de exemplu, între 150 lei, pentru televizoare, calculatoare, multifuncţionale, şi 25 de lei pentru electrocasnice mici. Aceste sume fixe pe tip de deşeu reprezentau contribuţia Ecotic la campania de colectare deşeuri prin buy-back, în fapt fiecare companie participantă putând acorda celui care aducea deşeul o remuneraţie mai mare sau mai mică, ceea ce de fapt s-a şi întamplat în cazul membrilor Ecotic, aspect dovedit în cursul investigaţiei", se mai spune în comunicatul asociaţiei.
Mai mult, contribuţia Ecotic la colectarea de deşeuri prin buy-back nu era proporţională cu cotele de piaţă ale membrilor săi, cum greşit s-a afirmat în concluziile investigaţiei, ci cu contribuţia acestora la bugetul de gestionare de deşeuri al Ecotic (sub formă de timbru verde) de la momentul intrării companiei respective în asociaţie pâna la momentul februarie 2009, potrivit sursei citate.
"Fiecare companie a avut dreptul să aloce ce buget dorea pentru aceste campanii, doar contribuţia Ecotic era limitată la o parte din suma plătită de fiecare companie pentru gestionarea deşeurilor ca «timbru verde», iar această contribuţie era aplicabilă în condiţii egale şi concurenţiale pentru toţi membrii, în modul mai sus descris. În piaţă, participanţii la campanii au continuat să se concureze prin discounturi suplimentare sau prin alte condiţii comerciale, care au modificat bugetul total alocat de Ecotic şi membrii săi, iar consumatorul a fost cel care decidea unde dorea să aducă un deşeu şi să cumpere produsul nou", se arată în comunicatul asociaţiei.
Ecotic va spijini membrii care vor decide să atace decizia Consiliului Concurenţei, prin prezentarea poziţiei şi a detaliilor campaniei asociaţiei în faţa instanţei.
Consiliul Concurenţei a anunţat, joi, că a sancţionat cu amenzi în sumă de 56,5 milioane lei (12,7 milioane euro) un număr de 14 companii din domeniul vânzării de electronice şi electrice, pentru încheierea de înţelegeri anticoncurenţiale în cadrul campaniilor de tip buy-back, cea mai mare sancţiune, 24 milioane de lei, revenind Arctic.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe