Efectele conflictului din Israel şi Hamas: preţul petrolului creşte cu până la 5%

Preţul petrolului creşte cu până la 5% pe măsură ce atacurile asupra Israelului alimentează tensiunile din Orientul Mijlociu, anunţă Ziarul Financiar.

Urmărește
180 afișări
Imaginea articolului Efectele conflictului din Israel şi Hamas: preţul petrolului creşte cu până la 5%

Efectele conflictului din Israel şi Hamas: preţul petrolului creşte cu până la 5%

Petrolul a crescut cu până la 5% după ce atacul grupării teroriste Hamas în Israel a ameninţat să inflameze tensiunile din Orientul Mijlociu, sursa a aproximativ o treime din ţiţeiul mondial, scrie Bloomberg.

West Texas Intermediate s-a tranzacţionat aproape de 86 de dolari pe baril, în condiţiile implementării unei prime de risc de război pe pieţele internaţionale. Bilanţul victimelor înregistrate de ambele părţi în urma atacurilor Hamas împotriva Israelului din weekend a depăşit 1.100 de morţi, luptele intrând în a treia zi, în timp ce SUA au anunţat că vor trimite nave de război în regiune.

Ultimele evenimente din Israel nu reprezintă o ameninţare imediată la adresa fluxurilor de petrol, dar există riscul ca acest conflict să se transformeîntr-un război mai amplu, care să implice SUA şi Iranul. Orice represalii împotriva Teheranului ar putea pune în pericol trecerea navelor prin Strâmtoarea Ormuz, o rută vitală pe care Iranul a ameninţat anterior că o va închide.

„Deşi scenariul cel mai pesimist al unui război regional trebuie avut în vedere, acesta nu reprezintă scenariul meu de bază", a declarat Vandana Hari, fondatoarea firmei de analiză Vanda Insights din Singapore. „Calea diplomaţiei trebuie aleasă de toate părţile afectate, deoarece vor exista doar perdanţi într-un potenţial război mai larg".

Contractele futures ale WTI şi ale petrolului de referinţă la nivel mondial Brent s-au prăbuşit în această lună - scăzând cu aproximativ 10 dolari pe baril înainte de atacul asupra Israelului - deoarece îngrijorările legate de ratele ridicate ale dobânzilor şi de încetinirea creşterii economice au întunecat perspectivele cererii. Aceste temeri au umbrit optimismul care a stimulat o revenire puternică în al treilea trimestru, pe măsură ce soldurile fizice s-au restrâns din cauza producţiei prelungite de ţiţei conduse de Arabia Saudită.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici