Efectele crizei energetice. Cei mai mari consumatori din Europa avertizează că scumpirea energiei duce la creşterea costurilor de producţie şi afectează competitivitatea

Unii dintre cei mai mari consumatori de energie din Europa îşi reduc producţia, avertizând că scumpirea preţurilor la energie şi gaze ar putea duce la creşterea costurilor de producţie şi ar afecta competitivitatea, scrie Financial Times.

Urmărește
4435 afișări
Imaginea articolului Efectele crizei energetice. Cei mai mari consumatori din Europa avertizează că scumpirea energiei duce la creşterea costurilor de producţie şi afectează competitivitatea

Efectele crizei energetice. Cei mai mari consumatori din Europa avertizează că scumpirea energiei duce la creşterea costurilor de producţie şi afectează competitivitatea

Compania Alvance din Dunkerque, cel mai mare producător de aluminiu din Europa, şi-a redus producţia cu aproape 4% de la începutul lunii decembrie, deoarece întreruperile mai multor centrale nucleare au dus la creşterea preţurilor la electricitate în Franţa.

Nyrstar, producătorul de zinc deţinut de traderul de mărfuri Trafigura, a declarat că va închide o topitorie de 150.000 de tone pe an din Auby, în nordul Franţei, după Crăciun, din cauza preţurilor record la energie electrică.

Compania, care a redus producţia în trei locaţii din Franţa, Belgia şi Olanda din cauza creşterii costurilor cu energia, a declarat că se aşteaptă ca preţurile ridicate să continue.

"Electricitatea reprezintă 35% din costurile noastre fixe, ceea ce este enorm", a declarat Xavier Constant, directorul topitoriei, la radio France Info în această săptămână. Închiderea va dura cel puţin două luni.

Preţurile europene la gaze au sărit la noi recorduri, pe fondul rredducerii importurilor ruseşti.

Gazul care urmează să fie livrat în Europa luna viitoare, care se tranzacţiona deja la niveluri record, a sărit la începutul săptămânii cu peste 20%, închizând la 181 de euro pe megawat oră.

Unii siderurgişti britanici îşi opresc producţia atunci când preţurile la electricitate cresc, potrivit organismului comercial UK Steel.

Bancherii au declarat că telefoanele lor au "sunat insistent", traderii solicitând linii de credit suplimentare pentru a acoperi poziţiile de tranzacţionare în gaze naturale şi GNL.

Marii comercianţi de mărfuri folosesc instrumente derivate pentru a acoperi contractele împotriva fluctuaţiilor de preţ şi pentru a asigura marjele. Acest lucru implică, de obicei, vânzarea de contracte futures legate de TTF, preţul cu ridicata al gazelor naturale în Europa.

Gazul este utilizat pentru a genera energie electrică şi este folosit direct pentru fabricarea unor produse precum îngrăşăminte şi materiale plastice. Deşi majoritatea marilor companii au încheiat contracte de furnizare pe termen lung, există îngrijorări tot mai mari cu privire la faptul că o creştere susţinută a preţurilor ar putea submina competitivitatea companiilor.

Pe lângă creşterea preţurilor la energie, care au crescut de patru sau cinci ori în ultimele luni, companiile se confruntă cu preţuri mai mari la carbon, care s-au triplat de la începutul anului.

Aceste creşteri i-au determinat pe unii dintre cei mai mari consumatori de energie din blocul comunitar, inclusiv producătorii de oţel, ciment şi îngrăşăminte, să solicite mai des guvernelor să abordeze problema "preţurilor insuportabil de ridicate la energie".

Jacob Hansen, directorul general al Fertilizers Europe, a declarat că "politicienii nu au înţeles cu adevărat cât de gravă este situaţia".

"Piaţa energiei nu funcţionează pentru Europa... . Mă îngrijorează preţurile [la gaz] acum, deoarece multe uzine au revenit din nou la producţie după întreţinere. Cred că se vor gândi din nou la ceea ce fac".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici