Măsurile cu care Noua Zeelandă părea să iasă învingătoare în faţa epidemiei de coronavirus îşi dezvăluie acum şi reversul: PIB-ul ţării a scăzut cu 12,2% între aprilie şi iunie, odată cu blocarea şi închiderea frontierelor.
Este prima recesiune cu care se confruntă Noua Zeelandă de la criza financiară mondială, dar şi cea mai gravă înregistrată din anul 1987, care marchează debutul sistemului actual de măsurare. Guvernul speră, însă, la o recuperare rapidă, iar unii specialişti privesc situaţia cu optimism.
„Ne aşteptăm ca scăderea record a PIB-ului trimestrial din iunie să fie urmată de o creştere record în trimestrul din septembrie”, a declarat economistul principal al Westpac, Michael Gordon, potrivit BBC.
În schimb, prognozele Trezoreriei publicate ieri sugerează că datoriile masive şi întreruperile continue pot întârzia o recuperare completă.
Situaţia devine cu atât mai tensionată pe fondul alegerilor generale, amânate până pe 17 octombrie din cauza izbucnirii unui focar de coronavirus în capitala Auckland.
Cu aproape 5 milioane de locuitori, Noua Zeelandă a fost deseori lăudată pentru modul în care a gestionat situaţia epidemică. Rapoartele oficiale indică mai puţin de 2.000 de cazuri de COVID-19 şi doar 25 de decese ale unor persoane invectate cu virusul SARS-CoV-2.